Na hlavný obsah

Polícia varuje pred krádežami katalyzátorov z áut

Páchatelia ich kradnú pre vzácne kovy, ktoré obsahujú.

Ku krádežiam katalyzátorov áut dochádza najčastejšie odrezaním, odpílením, prípadne aj násilným odlomením. Páchatelia ich kradnú pre vzácne kovy, ktoré obsahujú.

Pozrite si celú reportáž RTVS:

Od začiatku roka eviduje košická polícia 12 prípadov krádeže katalyzátorov, 5 z nich bolo trestným činom. Zatiaľ sa nepodarilo žiaden objasniť. Na porovnanie, v roku 2021 evidujú desaťnásobne viac ukradnutých katalyzátorov.

„Policajti okresného riaditeľstva policajného zboru v Košiciach vlani objasnili 9 prípadov, v šiestich išlo o trestný čin krádeže. Vzniesli obvinenie voči 22 osobám. Celkovo vlani ukradli 120 katalyzátorov,“ vyjadrila sa hovorkyňa krajského riaditeľstva Policajného zboru v Košiciach Jana Mesárová.

Išlo o rôzne značky vozidiel, prevažne s vyšším podvozkom. Najviac, vyše 90 ukradnutých katalyzátorov z minulého roka, bolo zo starých vyradených vozidiel na vrakoviskách.

Neraz ide o finančne vyššiu škodu. Ani následná oprava, aby auto spĺňalo emisné kritériá, nie je pre majiteľa lacná záležitosť. Zákazníka môže takáto porucha stáť medzi 500 a 3 000 eur, podľa konkrétnej použitej súčiastky.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Regióny