Na hlavný obsah

Poľsko dostane peniaze z fondu obnovy až po tom, ako vyrieši problémy v justícii

Uviedla to Von der Leyenová.

Poľsko dostane peniaze z fondu obnovy až po tom, ako vyrieši problémy v justícii
Predsedníčka Európskej komisie Ursula von der Leyenová. Foto: Twitter - Ursula von der Leyenová

Európska komisia peniaze z fondu obnovy začne Poľsku vyplácať, keď budú platiť nové poľské predpisy týkajúce sa súdnictva, povedala vo štvrtok (2. 6.) vo Varšave šéfka únijnej exekutívy Ursula von der Leyenová.

Brusel so súčasnou národno-konzervatívnou vládou vo Varšave vedie už niekoľko rokov spory pre porušovanie princípov právneho štátu.

„Schválenie tohto plánu súvisí s jasným záväzkom Poľska, že bude dodržiavať nezávislosť súdnictva,“ povedala von der Leyenová na tlačovej konferencii s poľským prezidentom Andrzejom Dudom.

Ide o zrušenie kontroverznej disciplinárnej komory najvyššieho súdu, ktorá podľa opozície aj poľských a zahraničných expertov mieri proti sudcom a prokurátorom kritickým voči súčasnej vláde.

V poľskom parlamente je návrh zákona, ktorý disciplinárnu komoru nahrádza novým telesom, komorou profesijnej zodpovednosti.

Musia prestať s trestaním sudcov

Európska komisia ďalej po Poľsku chce, aby reformovalo disciplinárne konanie so sudcami. Von der Leyenová uviedla, že treba skoncovať napríklad s trestaním sudcov za to, že sa obrátia na Súdny dvor Európskej únie. Brusel tiež chce, aby prípady sudcov, ktorých sa týkali rozhodnutia disciplinárnej komory, preverila novovytvorená komora sudcovskej zodpovednosti.

„Tieto tri míľniky treba naplniť, kým nebude vykonaná akákoľvek platba,“ povedala predsedníčka Európskej komisie. Poľsko tiež musí do konca budúceho roka dokázať, že všetci sudcovia, ktorí boli prepustení v rozpore so zákonom, sa mohli vrátiť do práce.

Európska komisia v stredu (1. 6) po mesiacoch sporov o nezávislosť poľskej justície dala zelenú poľskému plánu obnovy. Vďaka nemu sa krajine po splnení stanovených podmienok otvorí cesta k balíku takmer 36 miliárd eur z mimoriadneho únijného fondu vytvoreného v reakcii na koronavírusovú krízu. Poľsko chce peniaze investovať napríklad do obnoviteľných zdrojov energie, do zlepšenia zdravotníctva alebo do digitalizácie.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet