Na hlavný obsah

Poľsko od júla ruší zákaz vstupu do pohraničnej oblasti s Bieloruskom

Vyhlásili ho vlani v septembri.

Poľsko od júla ruší zákaz vstupu do pohraničnej oblasti s Bieloruskom
Príslušníci poľskej pohraničnej stráže a vojaci hliadkujú počas výstavby prvej časti 186 kilometrov dlhého múru na poľsko-bieloruských hraniciach. Foto: TASR/AP

V Poľsku od júla prestane platiť zákaz vstupu do oblasti pri hranici s Bieloruskom. Úrady ho vyhlásili vlani v septembri v situácii, keď sa do krajiny snažili dostať tisícky migrantov z krízových krajín.

Oznámil to vo štvrtok (9. 6.) minister vnútra Mariusz Kamiński. Naďalej však nebude možné sa približovať k hranici na vzdialenosť menšiu ako 200 metrov.

Od septembra platí na území 183 obcí výnimočný stav a ľudia, ktorí tam nebývajú alebo nepodnikajú, do oblasti nesmú. Týka sa to napríklad aj členov mimovládnych organizácií pomáhajúcich utečencom a novinárom, ktorí tam môžu ísť len v sprievode pohraničnej stráže.

Plot na hranici

Začiatkom júla má byť hotová 186 kilometrov dlhá bariéra na hranici medzi Poľskom a Bieloruskom. Má výšku 5,5 metra a vybavená je snímačmi pohybu a kamerami.

Migračná kríza kulminovala v novembri. Mimovládne organizácie postup poľských úradov a bezpečnostných zložiek voči utečencom kritizujú. Obviňujú ich napríklad z toho, že ich násilím zatláčajú na bieloruské územie.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet