Na hlavný obsah

Poľsko prijalo návrh na zriadenie americkej základne na svojom území

Rokovania priniesli spoločnú reč.

Poľsko prijalo návrh na zriadenie americkej základne na svojom území
Na snímke americký prezident Joe Biden. Foto: SITA/AP

Varšava privítala v stredu (29. 6.) prísľub amerického prezidenta Joea Bidena zriadiť v Poľsku veliteľstvo 5. zboru pozemných síl americkej armády. Informovala o tom agentúra Reuters.

Biden v stredu na samite NATO v Madride oznámil, že Spojené štáty menia pozíciu svojich ozbrojených síl v Európe, aby sa dokázali vyrovnať s novými potenciálnymi hrozbami prichádzajúcimi z Ruska po tom, ako ruské vojská vtrhli koncom februára na Ukrajinu.

Návrh prijatý s otvorenou náručou

„Je to úspech, ktorý vzišiel z dlhých a dôsledných rokovaní týkajúcich sa tejto záležitosti. Zároveň je to tiež veľmi jasný signál, že Američania majú v úmysle zvýšiť, a nie znížiť svoju prítomnosť v Poľsku,“ uviedol pre Reuters hlavný poradca poľského prezidenta pre zahraničnú politiku Jakub Kumoch.

„Niečo, čo sa mnohým zdalo nemožné, sa dnes stalo faktom. V Poľsku máme stálu americkú prítomnosť. Je to tiež jasný signál pre Moskvu,“ napísal námestník poľského ministra zahraničných vecí Marcin Przydacz v príspevku na sociálnej sieti twitter.

Odkedy Rusko v roku 2014 anektovalo Krymský polostrov, vníma Poľsko prítomnosť vojakov NATO v krajinách východného krídla Aliancie ako nevyhnutnú na zaistenie bezpečnosti v strednej Európe vo svetle rastúcej asertivity Ruska. Varšava sa preto dlho snaží zaistiť vybudovanie stálej základne amerických síl na území Poľska, píše Reuters.

V roku 2018 Poľsko dokonca navrhlo, že pomenuje vojenskú základňu na počesť vtedajšieho amerického prezidenta Donalda Trumpa. Výmenou za to, že na nej USA nastálo rozmiestnia svojich vojakov. K uskutočneniu tohto plánu však neprišlo.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet