Na hlavný obsah

Porušovanie pravidiel za volantom nie je pre Slovákov cudzie, ukazuje prieskum

Najčastejšími príčinami nehôd sú nepozornosť a prekračovanie rýchlosti.

Vlani sa na Slovensku stalo takmer 12 000 dopravných nehôd. Hoci nehodovosť klesá, pri dvoch stovkách nehôd prišlo o život a celkovo sa ťažko zranilo viac ako 850 osôb.

K najčastejším príčinám polícia radí prekračovanie rýchlosti a nepozornosť. Ide pritom o neduhy, ktoré priznali v najnovšom prieskume aj samotní vodiči. V 11 krajinách sa doň zapojilo približne 12 500 ľudí.

Pozrite si celú reportáž RTVS:

To, že porušovanie pravidiel nám nie je cudzie, priznali v prieskume aj Slováci.

„Až 84 percent slovenských vodičov podľa prieskumu prekračuje povolenú rýchlosť o niekoľko kilometrov za hodinu,“ hovorí Mia Bajáková, hovorkyňa nadácie Vinci Autoroutes.

Podľa dopravného psychológa Petra Kluberta majú ľudia vo všeobecnosti tendenciu hranice prekračovať.

„Majú predstavu, že to ešte zvládam, že to je ešte v poriadku. Ale tie fyzikálne parametre, ktoré sa týkajú šoférovania, reakčné časy a podobne, sa potom výrazne predlžujú, čiže nastáva oveľa väčšie riziko,“ hovorí.

Veľkým problémom na cestách zostáva odpútavanie pozornosti. Až 10 percent Slovákov v prieskume priznalo, že už malo alebo takmer malo nehodu pre to, že sa počas jazdy zabávalo so smartfónom. Na druhej strane až 80 percent priznalo, že ho v rukách majú bežne.

„Posielajú SMS, e-maily a zúčastňujú sa na rôznych pracovných stretnutiach. Sedem percent opýtaných na Slovensku dokonca priznalo, že počas cesty pozerajú filmy alebo videá,“ dodala Bajáková.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko