Na hlavný obsah

Poslanci OĽANO predložili do parlamentu návrh zákona o hmotnej zodpovednosti politikov

Spravili tak bez súhlasu koaličných partnerov.

Poslanci OĽANO predložili do parlamentu návrh zákona o hmotnej zodpovednosti politikov
Ilustračná snímka. Foto: TASR

Návrh zákona o hmotnej zodpovednosti verejných činiteľov je už v parlamente. Skupina poslancov z hnutia OĽANO ho však predložila bez súhlasu koaličných partnerov či vlastných straníckych kolegov.

Viacerí tvrdia, že návrh obsahuje veľa nezmyslov, a preto už teraz avizujú, že ho nepodporia. Zavedenie hmotnej zodpovednosti bolo jedným z hlavných bodov kampane Igora Matoviča.

Téme sa v Rádiožurnále na Rádiu Slovensko venoval redaktor RTVS Lukáš Dzivý.

„Dokedy sa budeme naťahovať o hmotnej zodpovednosti? Do konca volebného obdobia? A naši koaliční partneri nám budú rozprávať, že toto ešte treba a toto ešte treba zmeniť. Dali sme to (do parlamentu) a verím, že to prejde,“ povedal poslanec Jozef Pročko (OĽANO).

Kritika na postup poslancov z OĽANO sa však ozýva od koaličných partnerov. Podpredseda strany Za ľudí Juraj Šeliga ho v súčasnej podobe neplánuje podporiť.

„Takto napísaný zákon sa nedá vykonať a naviac spôsobí obrovské problémy. Beriem to tak, že z ich strany to nie je nič iné, ako snaha povedať svojim voličom, že my sme to skúsili, no nevyšlo to. Takto to vyjsť nikdy nemôže,“ myslí si Šeliga.

V rozpore s koaličnou zmluvou

Ministerka spravodlivosti Mária Kolíková (nom. SaS) hovorí, že návrhu nedala na koaličnej rade súhlas. „Je mi ľúto, že pán Pročko sa rozhodol v rozpore s koaličnou zmluvou. Neviem si predstaviť, ako napraviť návrh zákona inak, ako urobiť nový návrh,“ zdôraznila.

Nespokojnosť sa pritom neozýva len od koaličných partnerov, ale aj priamo z radov obyčajných ľudí. Predseda ústavnoprávneho výboru Milan Vetrák (OĽANO) nie je nadšený, že sa do parlamentu dostávajú novely, na ktorých sa vopred jasne nedohodli.

„Predložili iba hmotnú zodpovednosť. Veľmi som si želal, aby v návrhu bola aj antikorupčná žaloba. Tá tam teraz nie je,“ doplnil Vetrák.

Spokojná s návrhom je, naopak, opozícia. „Obzvlášť preto, že sa tešíme na to, ako sa bude vyvodzovať zodpovednosť voči Igorovi Matovičovi za to všetko, čo napáchal,“ vysvetlil nezaradený poslanec Matúš Šutaj Eštok z Hlasu-SD.

Samotný návrh zákona má zabrániť šafáreniu s verejnými financiami. Politici či úradníci, ktorí by svojím konaním spôsobili štátu škody, by ich tak museli zaplatiť z vlastného vrecka.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Rádiožurnál