Na hlavný obsah

Poslanec za OĽANO Gyimesi vyzval Sulíka na odstúpenie z funkcie ministra

Je to lenivý diletant, vyhlásil.

Poslanec za OĽANO Gyimesi vyzval Sulíka na odstúpenie z funkcie ministra
Na snímke poslanec NR SR György Gyimesi. Foto: SITA

Poslanec Národnej rady (NR) SR György Gyimesi (OĽANO) vyzval ministra hospodárstva Richarda Sulíka (SaS) na odstúpenie z funkcie. Odôvodnil to tým, že spôsobil ekonomické škody slovenským občanom v spojitosti so šiestym balíkom sankcií proti Rusku.

Slovensko podľa neho malo šancu na to, aby vyrokovalo podmienky, ktoré by nepoškodili Slovnaft. Argumentoval tým, že Česko má 18-mesačnú výnimku na dovoz produktov z rafinérií používajúcich ruskú ropu. Slovensko iba osemmesačnú.

„Richard Sulík to neurobil a ani tam (v Bruseli) nebol. Je lenivý diletant, ktorý nemá na mieste ministra hospodárstva čo robiť,“ vyhlásil Gyimesi.

Doplnil, že kvôli nemu bude zrejme musieť Slovnaft po 18 mesiacoch zastaviť výrobu. Podľa neho tiež nebude možné zaviezť daň z ropy a Slovnaft tiež príde o investíciu 1,5 miliardy eur, o ktorej rokoval s maďarským MOL.

Občania podľa neho doplatia na tieto kroky Sulíka. „Toto je na uterák. Mal by sa odsťahovať do Austrálie na svoj ranč, lebo ľudia ho ubijú za to, čo spôsobil. Ešte žiadnemu slovenskému ministrovi sa nepodarilo takto poškodiť záujmy občanov,“ povedal. Dodal, že ľudia kvôli nemu budú musieť tankovať benzín za vyše 2,20 eura za liter.

Podľa Gyimesiho tiež neurobil chybu Eduard Heger (OĽANO), ktorý bol v Bruseli a rokoval o šiestom balíku sankcií a podmienkach SR. „Pozíciu krajiny pripravovalo ministerstvo hospodárstva. Premiér sa spoliehal na Sulíka,“ podotkol.

Poslanec tiež skonštatoval, že na jeho tvrdenia existujú dokumenty ako dôkazy, odmietol ich však predložiť. Tiež povedal, že šéf OĽANO Igor Matovič nevedel o jeho zámere zvolať tlačovú konferenciu a vyzvať Sulíka na odstúpenie.

Finálne rokovania boli v rukách premiéra

Štátny tajomník ministerstva hospodárstva Karol Galek pre Rádiožurnál na Rádiu Slovensko pripomenul, že finálne rokovania boli v rukách Hegera. Na stole bol podľa neho aj návrh na trojročné prechodné obdobie.

„Zaslali sme všetky podklady, najmä technické, ktoré sme mali k dispozícii. Či už na základe dialógu so Slovnaftom alebo Transpetrolom. Všetky návrhy aj podklady mal premiér Heger k dispozícii a naozaj to bolo na úrovni predsedov vlád, na čom sa zhodnú,“ vysvetlil.

Hnutie OĽANO sa k výzve Gyimesiho nateraz nepridáva a jeho aktivitu berú ako sólojazdu. Na najbližšom rokovaní klubu však budú jeho posledné kroky riešiť. V hre je aj vylúčenie z klubu.

„Poslanec György Gyimesi nerozumie problematike. Ak ma kritizuje a vyzýva na odstúpenie, mal by si v prvom rade naštudovať fakty. Embargo odsúhlasil na samite premiér Eduard Heger, takže v konečnom dôsledku Gyimesi kritizuje samotného predsedu vlády,“ reagoval Sulík.

„Pred pár dňami som bol Igorom Matovičom obvinený, že kopem za Slovnaft, teraz ma obviňuje jeho pravá ruka, že som Slovnaft poškodil. Pozíciu Slovenskej republiky, ktorú zaslalo ministerstvo hospodárstva, som priamo konzultoval s premiérom. Ak bude mať on pocit, že svoju prácu nevykonávam riadne, má možnosť ma odvolať,“ uviedol predseda SaS.

Sme rodina: Konflikt OĽANO a SaS nás mrzí

Podľa lídra Hlasu-SD Petra Pellegriniho (nezaradený) Gyimesi prakticky vyzval Hegera na odstúpenie. „Premiér Heger najprv totálne zlyhá na európskom samite, potom s Matovičom pochopia, ako to dobabrali a že Slováci kvôli ním budú zase tankovať drahšie. A tak Matovič vyšle svojho nového hovorcu Gyimesiho, aby celé Hegerovo zlyhanie hodil na Sulíka, ktorý v Bruseli ani nebol. Nad týmto sa už súdnemu človeku zastaví rozum,“ povedal Pellegrini.

Strana Za ľudí nevylúčila, že voči Sulíkovi môžu v koalícii vyvodzovať zodpovednosť. Otázka podľa strany bude na stole, ak Sulík nedokáže zabezpečiť stabilné a bezpečné dodávky ropy a plynu.

„Postoj strany Za ľudí vždy bol, aby koaliční partneri riešili svoje prípadné spory na rokovaniach, nie v médiách,“ reagovala strana na otázky, či podporí prípadné odvolávanie ministra hospodárstva.

Hnutie Sme rodina mrzí, že medzi OĽANO a SaS to „opäť iskrí“. Sulík však podľa hnutia nedohodol dostatočne vhodné podmienky pri dovoze ruskej ropy.

„Podľa nás pán Sulík, ktorý je minister hospodárstva, v súvislosti s dovozom ruskej ropy nevyrokoval dostatočne vhodné podmienky a dúfame, že sa v budúcnosti už z jeho strany nič podobné opakovať nebude,“ uviedlo hnutie.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko