Na hlavný obsah

Potupná porážka Argentíny vo vojne o Falklandy sa spečatila pred 40 rokmi

Spôsobila pád vojenskej junty.

Potupná porážka Argentíny vo vojne o Falklandy sa spečatila pred 40 rokmi
Na snímke vojaci argentínskej armády v hlavnom meste Falklandských ostrovov Stanley po invázii na súostrovie. Foto: Wikimedia Commons - Voľné dielo

Kapituláciou Argentíny sa skončila pred 40 rokmi, 14. júna 1982, britsko-argentínska vojna o Falklandské ostrovy. Ozbrojený konflikt o strategicky dôležité, ale nehostinné územie v južnom Atlantiku, vypukol len o desať týždňov skôr, keď sa na ostrovoch, nazývaných Argentínčanmi Malvíny, vylodilo námorníctvo tejto juhoamerickej krajiny.

Vládnuca junta, ktorá ráznym krokom chcela upevniť svoje vratké postavenie, sa ale vo svojich plánoch trochu prepočítala.

Britská premiérka Margaret Thatcherová sa nehodlala vzdať a do boja za znovuzískanie ostrovov nasadila všetky dostupné jednotky vrátane lietadlových lodí aj jadrovej ponorky.

Odhodlanému a technologicky vyspelejšiemu protivníkovi nevydržala argentínska armáda dlho vzdorovať, napriek tomu ale Briti v bojoch stratili niekoľko plavidiel vrátane torpédoborca Sheffield. Briti napokon 14. júna obsadili metropolu ostrovov Port Stanley a vojna, v ktorej zahynulo 648 Argentínčanov a 255 Britov, sa skončila.

Jej výsledok obyvatelia ostrovov, väčšinou potomkovia britských osadníkov, privítali. Zato v Argentíne vyvolala hladká a potupná porážka šok a demonštrácie proti vláde. Počas jedného roka viedla k zrúteniu vojenskej vlády a odovzdaniu moci civilistom.

Víťazstvo bolo veľkým triumfom vtedajšej britskej premiérky Margaret Thatcherovej, ktorá v nasledujúcom roku priviedla svojich konzervatívcov k jednoznačnému víťazstvu vo voľbách.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet