Na hlavný obsah

Pozemkové úpravy čakajú zmeny

Usporiadanie slovenskej pôdy sa ministerstvo pokúša vyriešiť po troch rokoch.

Návrh rezortu pôdohospodárstva, ktorý definuje nové užívacie vzťahy k pôde schválili poslanci s niekoľkými pripomienkami. Nové pravidlá kritizujú poľnohospodári.

Usporiadanie roztrieštenej slovenskej pôdy sa ministerstvo pokúša vyriešiť po troch rokoch. Vtedy pôvodný návrh zákona vrátila prezidentka Zuzana Čaputová. Po skončení pozemkových úprav prestanú platiť doterajšie nájomné zmluvy a mali by sa uzavrieť nové.

Pozrite si celú reportáž RTVS:

Obavy z destabilizácie

Podľa poľnohospodárov to povedie k destabilizácii už aj tak dosť komplikovaných vzťahov.

„Poľnohospodári môžu po tejto zmene prísť o pozemky, na ktorých pestujú plodiny. Pritom s užívaním týchto pozemkov počítali na vopred dohodnutú dobu,“ vysvetľuje hovorkyňa Slovenskej poľnohospodárskej a potravinárskej komory Jana Holéciová.

Opozícia vyčíta novele napríklad to, že ak sa Slovenský pozemkový fond nevyjadrí k návrhu na pozemkové úpravy do 60 dní, bude to znamenať, že s nimi súhlasí.

„Môžu vzniknúť veľmi veľké vážne problémy potom pri tom, že pri niektorých územných stavebných konaniach to automaticky budú brať ako súhlasy a tým pádom sa možno znemožnia niektoré pozemky, niektoré projekty. Myslím si, že je to veľmi ohrozujúce,“ domnieva sa poslanec Richard Tkáč (Smer-SD).

Koalícia sa snaží zrýchliť proces pozemkových úprav a zabrániť, aby sa opakovali, tam, kde ich už raz urobili.

Prijatá novela reaguje aj na klimatické zmeny. Podľa nej bude možné robiť pozemkové úpravy tak, aby sa viac zadržiavala voda v krajine alebo rozširovala zeleň.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko