Na hlavný obsah

Pred 50 rokmi prepukol najväčší politický škandál Watergate

Kauza viedla k rezignácii amerického prezidenta Richarda Nixona.

Pred 50 rokmi prepukol najväčší politický škandál Watergate
Na archívnej snímke sa R. Nixon po boku svojej manželky lúči so zamestnancami Bieleho domu. Foto: TASR/AP

Presne pred 50 rokmi sa v Spojených štátoch amerických rozhorel jeden z najväčších politických škandálov v histórii, známy ako Watergate.

Ten viedol k rezignácii republikánskeho prezidenta Richarda Nixona, čo sa v USA nikdy predtým a ani potom nestalo. Nixon sa vzdal funkcie, keď sa proti nemu postavili samotní republikáni v kongrese a hrozil mu impeachment.

Téme sa v Rádiožurnále na Rádiu Slovensko venoval redaktor RTVS Martin Rajec.

Vo Washingtone zadržali päť ľudí, ktorí sa vlámali do centrály Demokratickej strany v strede noci,“ oznámil televízny hlásateľ 17. júna 1972 vo večerných správach CBS.

Kauzu odhalili neskúsení novinári

Nikto v tom čase netušil, že ide o začiatok najväčšieho politického škandálu v americkej histórii. Preto denník Washington Post jeho pokrývaním poveril pomerne neskúseného novinára Boba Woodwarda, ktorý spozornel hneď na prvom súdnom pojednávaní.

Na snímke vynášajú zamestnanci sťahovacej služby nábytok z hotela Watergate.
Hotel Watergate. Budova je súčasťou povestného komplexu spojeného s politickým škandálom.Foto: TASR/AP
Foto: TASR/AP

Sudca sa spýtal vodcu zadržanej skupiny Jamesa McCorda, kde pracuje. Šeptom odpovedal: CIA.“ Sudca ho vyzval, aby hovoril hlasnejšie. McCord svoju odpoveď zodpovedal nahlas.

Šéfredaktor k Woodwardovi pridelil Carla Bernsteina, čím vznikla najbizarnejšia dvojica americkej žurnalistiky. Republikán a absolvent špičkovej univerzity a ľavicový extrémista, ktorý vysokú školu nikdy nedokončil.

Špehovanie politických oponentov

Po 12 týždňoch tvrdej novinárskej práce nastal zlom. Bernstein a Woodward zistili, že minister spravodlivosti kontroluje tajný fond, z ktorého platí špehovanie politických oponentov. 

Bernstein pred zverejnením článku zavolal ministrovi, aby získal jeho reakciu.

Povedal mi, že keď zverejníme tie nezmysly, tak tým zničíme majiteľku Washington Post a keď sa všetko skončí, tak zverejníme zaujímavé články o vás. Vedeli sme, že ide o veľa,“ uviedol Bernstein.

Článok zverejnili a škandál sa už nedal ututlať. Woodwarda kontaktoval druhý najvyšší muž FBI, ktorý vošiel do histórie pod prezývkou „Hlboké hrdlo“, aby mu tajne poskytoval ďalšie informácie.

Prvá rezignácia prezidenta v histórii

Nitky viedli k republikánskemu prezidentovi Richardovi Nixonovi. Ten sa rozhodol v auguste 1974 rezignovať. Urobil tak ako prvý prezident v dejinách USA.

Vec, ktorá ma na Watergate prekvapila je, ako pred 50 rokmi zareagovali na škandál republikáni v kongrese. Zachovali sa v prvom rade ako predstavitelia zákonodarnej moci a nie ako republikáni,“ zhodnotil historik a novinár Jarret Graff.

Graff tvrdí, že doba sa zmenila. Svedčí o tom aj postoj republikánov počas impeachmentu Donalda Trumpa.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Rádiožurnál