Na hlavný obsah

Pred dúhovým pochodom v Istanbule polícia zatkla stovky ľudí

Pochody v USA rezonovali aj zákazom potratov.

Pred dúhovým pochodom v Istanbule polícia zatkla stovky ľudí
Žena s dúhovou vlajkou stojí pred blokádou policajtov v tureckom Istanbule. Foto: Twitter/EPA

Vo veľkých svetových mestách vrátane Istanbulu a New Yorku v nedeľu (26. 6.) pokračuje vlna takzvaných pochodov hrdosti, ktoré sú oslavami komunity sexuálnych menšín či transrodových ľudí.

Pred začiatkom manifestácie v Istanbule, ktorú úrady nepovolili, podľa agentúry AFP zadržali stovky ľudí vrátane fotografa spravodajskej organizácie.

Hoci mesto pochod, ktorý sa mal konať v okolí centrálneho istanbulského námestia Taksim, zakázalo, ľudia sa zhromaždili neďaleko a skôr než sa plánovalo. Polícia protestujúcich po zatknutí nasadila do autobusov.

Spravodajcovia AFP videli dva autobusy plné zadržaných osôb vrátane fotografa AFP Bülenta Kiliča, ktorému ruky spútali za chrbtom. Kiliča, ktorý je momentálne v cele policajného zaistenia, zatkli aj počas vlaňajšieho pochodu za práva komunity LGBT.

Stovky protestujúcich s dúhovými vlajkami napriek policajnému zákroku pokračovalo v akcii, ktorá sa v Istanbule koná pravidelne od roku 2003. Posledný gay pride, ktorý sa mohol uskutočniť bez zákazu polície, prilákal v roku 2014 desaťtisíce ľudí. Išlo o jedno z najväčších podujatí svojho druhu v prevažne moslimskom regióne.

AFP píše, že hoci homosexualitu v Turecku od čias modernej republiky nepostavili mimo zákon, pravidelne sa objavujú správy poukazujúce na obťažovanie a zneužívanie príslušníkov LGBT komunity.

Dúhový pochod a právo na potrat

Bez podobných reštrikcií sa cez víkend konajú pochody hrdosti v niekoľkých amerických mestách, pričom okrem New Yorku sú na programe aj v Chicagu alebo San Franciscu.

Atmosféru na týchto akciách však tento rok dotvára dramatický verdikt amerického Najvyššieho súdu, ktorý zverejnili v piatok (24. 6.).

Rozhodnutie zrušiť po takmer 50 rokoch ústavné právo na potrat sa síce priamo nedotýka otázok, ako je právo rovnakopohlavných párov uzatvárať manželstvá, argumentácia konzervatívnej súdnej väčšiny však v tomto smere vyvoláva obavy.

„Sme ďalší na rade,“ povedala denníku The New York Times účastníčka sobotňajšej (25. 6.) akcie v Cincinnati, ktorá pritiahla vyše 100 000 ľudí.

Narážala tým na skutočnosť, že argumentáciu použitú vo verdikte o potratoch by mohla aplikovať aj u ďalších precedensov garantujúcich slobodu v osobných rozhodnutiach, ako je používanie antikoncepcie alebo výber životného partnera.

O týchto obavách vie aj autor väčšinového súdneho stanoviska Samuel Alito, ktorý v rozhodnutí ubezpečuje, že prístup formulovaný v otázke potratov sa netýka ničoho iného.

Tomuto ubezpečeniu však zjavne neverí ani trojica liberálnych členov Najvyššieho súdu, ktorá spoločne vydala nesúhlasné stanovisko k verdiktu. „Nikto by nemal byť presvedčený, že táto väčšina je so svojou prácou hotová,“ napísala.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet