Na hlavný obsah

Predstavitelia Švédska, Fínska a Turecka sa stretnú v najbližších dňoch

Stoltenberg je v otázke vstupu Fínska a Švédska do NATO optimistický.

Predstavitelia Švédska, Fínska a Turecka sa stretnú v najbližších dňoch
Generálny tajomník NATO Jens Stoltenberg. Foto: TASR/AP

Generálny tajomník NATO Jens Stoltenberg v stredu (1. 6.) uviedol, že v najbližších dňoch zvolá do Bruselu schôdzku s vysokými predstaviteľmi Švédska, Fínska a Turecka. Chce s nimi prerokovať nesúhlas Ankary so vstupom týchto dvoch severských krajín do obrannej Aliancie.

„Som v úzkom kontakte s tureckým prezidentom Recepom Tayyipom Erdoganom a s vedúcimi predstaviteľmi Fínska a Švédska,“ povedal Stoltenberg na tlačovej konferencii vo Washingtone. Stretol sa s americkým ministrom zahraničných vecí Antony Blinkenom.

Stoltenberg uviedol, že je aj napriek pretrvávajúcim výhradám Turecka naďalej optimistický a verí, že Švédsko a Fínsko budú čoskoro prijaté do NATO. „Som presvedčený, že nájdeme cestu vpred,“ povedal.

Nie je to podľa neho prvýkrát, čo majú členovia NATO nezhody a rozdielne postoje. „Ale máme za sebou dlhú históriu a sme schopní prekonať aj tieto rozdiely a dohodnúť sa, ako postupovať ďalej,“ vyhlásil Stoltenberg.

V NATO panuje zhoda o prijatí severských štátov

„V rámci NATO panuje široká zhoda na rýchlom prijatí Švédska a Fínska,“ uviedol Blinken. Švédsko a Fínsko podľa neho budú riešiť turecké výhrady s podporou NATO. „Chceme sa uistiť, že sú riešené bezpečnostné otázky všetkých spojencov, čo samozrejme zahŕňa aj Turecko,“ dodal.

Na otázku, či Spojené štáty predajú Ankare stíhacie lietadlá F-16, Blinken odpovedal: „S Tureckom ako spojencom v NATO máme dlhodobé a trvalé vzťahy v oblasti obrany.“ Dodal, že naďalej sa budú zaoberať prípadmi, „ktoré sa objavia, pokiaľ ide o systémy, ktoré chce Turecko získať“.

Pre ruský útok na Ukrajinu požiadali Fínsko a Švédsko v polovici mája o vstup do NATO. Turecko je jediným členom aliancie, ktorý je proti ich prijatiu.

Ankara tvrdí, že tieto štáty podporujú teroristické organizácie, čím myslia niektoré kurdské skupiny. Napríklad Stranu kurdských pracujúcich (PKK) či priaznivcov duchovného Fethullaha Gülena, ktorých turecké úrady považujú za strojcu neúspešného pokusu o štátny prevrat z roku 2016. Turecko po oboch škandinávskych krajinách chce tiež zrušenie obmedzení na vývoz zbraní.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet