Na hlavný obsah

Premiér: Slovensko podporí kandidátsky štatút pre Ukrajinu a Moldavsko

Povedal to pred začiatkom samitu EÚ.

Premiér: Slovensko podporí kandidátsky štatút pre Ukrajinu a Moldavsko
Na snímke predseda vlády SR Eduard Heger (OĽANO). Foto: TASR

Slovensko podporí udelenie štatútu kandidátskej krajiny na vstup do Európskej únie pre Ukrajinu a Moldavsko. Povedal to vo štvrtok (23. 6.) premiér Eduard Heger (OĽANO) pred začiatkom dvojdňového samitu EÚ v Bruseli.

„Ukrajina je pre Slovensko úplne kľúčová a strategická z hľadiska ekonomického rozvoja, ale aj z hľadiska bezpečnosti. Preto veľmi silno podporujeme kandidátsky štatút, a tak to budem aj dnes komunikovať v Bruseli,“ vysvetlil Heger.

Uviedol, že aj Moldavsko potrebuje získať kandidátsky štatút. V prípade Gruzínska hovoril o poskytnutí pomoci, aby sa čo najrýchlejšie mohlo stať kandidátom na vstup do eurobloku.

„Kandidátsky štatút pre Ukrajinu a Moldavsko bude novým reštartom spolupráce s Balkánom,“ povedal predseda vlády na margo prístupových rozhovorov s balkánskymi krajinami.

„Pomoc poskytneme každej krajine, ktorá bude mať o to záujem. Každá krajina by mala mať individuálny prístup a pomoc, aby sme ju vedeli pozdvihnúť na úroveň žiadaných kritérií,“ poznamenal a zdôraznil, že všetko záleží od usilovnosti jednotlivých kandidátov, EÚ nebude robiť skratky.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko