Na hlavný obsah

Premiér: Ukrajina potrebuje pocítiť európsku nádej

Heger je na návšteve Berlína.

Slovenský premiér Eduard Heger (vľavo) a nemecký kancelár Olaf Scholz.
Slovenský premiér Eduard Heger (vľavo) a nemecký kancelár Olaf Scholz.Foto: TASR
Foto: TASR

Ukrajina potrebuje pocítiť podporu Európy, popri humanitárnej a vojenskej podpore tak musí dostať aj európsku nádej. V pondelkovom (13. 6.) rozhovore s televíziou Welt to povedal slovenský premiér Eduard Heger (OĽANO), ktorého večer v Berlíne prijal nemecký kancelár Olaf Scholz.

„Chceme a podporujeme to, že Ukrajina musí pocítiť našu podporu. Je to dôležitý faktor. Nejde len o humanitárnu pomoc, ale aj o tú vojenskú,“ povedal Heger. Zdôraznil, že Ukrajinci bojujú za vlastnú slobodu, preto je pre nich podpora dôležitá. „Ľuďom tam musíme dať tiež nádej, európsku nádej,“ povedal.

Ukrajina sa usiluje o členstvo v Európskej únii a rada by získala štatút kandidátskej krajiny. Rozhodnutie, či takýto štatút získa, musia jednomyseľne prijať členské štáty. Ukrajinskou žiadosťou by sa mal zaoberať samit EÚ, ktorý sa koná 23. a 24. júna.

Do Kyjeva sa teraz podľa médií chystá Scholz v sprievode francúzskeho prezidenta Emmanuela Macrona a talianskeho premiéra Maria Draghiho. To, že kancelár takúto cestu plánuje, vníma Heger pozitívne.

Obrana Slovenska

Heger hovoril aj o tom, aké je pre Slovensko dôležité byť nielen súčasťou EÚ, ale vzhľadom na ruskú agresiu tiež NATO. Ocenil posilnenie ochrany východných členov Aliancie a to, že Nemecko s Holandskom rozmiestnili na Slovensku systém protivzdušnej obrany Patriot.

Zároveň Scholza požiadal, aby Nemecko systém Patriot ešte na Slovensku ponechala. „Kancelára som poprosil, aby systémy Patriot zostali na Slovensku, kým to bude potrebné. Vidíme, že situácia nespeje k žiadnemu koncu. Teší ma, že kancelár tomu rozumie,“ povedal Heger.

Vďaka rozmiestneniu týchto kompletov Slovensko postúpilo svoj systém protivzdušnej obrany S-300 ukrajinskej armáde. Heger vyhlásil, že Slovensko si veľmi cení pomoc spojencov. „Slovensko má teraz najlepšiu obranu v histórii. Môžem povedať, že sa potvrdilo rozprávanie, že v núdzi poznáš priateľa,“ povedal.

Scholz poznamenal, že Nemecko sa na posilnení obrany Slovenska podieľa nielen systémom Patriot, ale tiež vznikajúcim bojovým zoskupením. To sa na Slovensku formuje pod vedením českých vojakov. „Budeme brániť každý štvorcový centimeter územia NATO, čo Nemecko dokazuje svojou prítomnosťou na východnom krídle Aliancie,“ uviedol kancelár.

Energetická nezávislosť

Podľa Hegera Západ ruského prezidenta Vladimira Putina podcenil. „Žijeme v demokratickom svete, sme súčasťou demokratického a silného spojenectva, preto treba povedať dosť,“ povedal Heger s tým, že jednota demokratického sveta znamená tiež posilnenie Slovenska.

Bezpečnosť Slovenska podľa Hegera nesúvisí len s vojenskou ochranou, ale aj so zabezpečením energetickej nezávislosti. „Slovensko sa chce čo najrýchlejšie zbaviť závislosti od ruského plynu a ropy, ale naša závislosť je veľká. Vyžiada si to čas, ale pracujeme na tom, je to náš cieľ,“ povedal.

Podľa premiéra teraz všetky únijné krajiny vedia, kým Putin v skutočnosti je. „Preto všetky krajiny plánujú investície do infraštruktúry pre skvapalnený zemný plyn (LNG) do terminálov,“ povedal. „Potrebujeme však čas,“ dodal.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko