Na hlavný obsah

Prezidentka na Ukrajine dolaďovala predaj húfnic Zuzana

Tvrdí, že verí vo víťazstvo Ukrajiny.

Prezidentka na Ukrajine dolaďovala predaj húfnic Zuzana
Na snímke prezidentka SR Zuzana Čaputová (vľavo) a ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj. Foto: Kancelária prezidenta SR

„Ak sa Rusko nezastaví na Ukrajine, nezastaví sa pred ničím.“ Vyhlásila to v stredu (1. 6.) prezidentka SR Zuzana Čaputová po návrate z Ukrajiny na Slovensko. To, čo videla u východného suseda SR, sa jej dotklo.

Špecifikovala, že na predmestí Kyjeva videla množstvo zbombardovaných budov. Ide podľa nej o cielené ničenie Ukrajiny zo strany Ruska. Či už ide o školy, škôlky alebo bytové domy.

„Stojíte na ulici a vidíte, že niekto bombardoval bytové domy rad za radom. Cítite špecifický pach, je tam jedlo na ceste, vidíte do kuchyne zbombardovaných bytov,“ opísala Čaputová.

Dianie na Ukrajine neoznačila pojmom genocída, takýto výraz by mal totiž podľa nej použiť súd. „Všetky znaky, ktoré však na Ukrajine vidíme, sa javia, ako by sa tam naozaj diala genocída,“ poznamenala.

Predaj húfnic Zuzana

Uviedla, že rokovania s vrchnými predstaviteľmi Ukrajiny boli bilaterálneho charakteru. „Otvorene hovoríme o vojenskej pomoci. Mali zoznam vecí, ktoré by potrebovali. Hovorili sme o pomoci, čo sa týka dovozu tovaru a obilia, tiež nákupu pohonných látok či pomoci v oblasti infraštruktúry. Boli to podrobné rokovania,“ konkretizovala prezidentka.

S ukrajinskou stranou dolaďovala aj poskytnutie húfnic Zuzana. Spresnila, že pôjde o predaj a komerčný kontrakt na rozdiel od darovania obranného systému S-300. „Je to komerčný kontrakt medzi Ukrajinou a firmou na Slovensku. Dolaďovali sa detaily v zmluve. V priebehu najbližšieho obdobia by mohlo dôjsť k plneniu dohodnutej zmluvy,“ povedala.

Taktiež uviedla, že verí vo víťazstvo Ukrajiny a chce tomu veriť. „To, čo som tam videla, bolo obrovské odhodlanie. Ukrajina bráni svoju územnú celistvosť. Nemala som pocit porazeneckej nálady,“ dodala.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko