Na hlavný obsah

Prezidentka: Putin neútočí len na Ukrajinu, ale aj na naše demokratické hodnoty

SR sa bude aktívne podieľať na obnove Ukrajiny, povedala.

Prezidentka Zuzana Čaputová počas vystúpenia na medzinárodnej konferencii Globsec.
Prezidentka Zuzana Čaputová počas vystúpenia na medzinárodnej konferencii Globsec.Foto: TASR
Foto: TASR

Režim ruského prezidenta Vladimira Putina neútočí iba na Ukrajinu, ale aj na demokratické hodnoty a pravidlá, ktoré desiatky rokov zabezpečovali mier na európskom kontinente. Povedala to vo štvrtok (2. 6.) prezidentka Zuzana Čaputová na konferencii Globsec v Bratislave.

Zdôraznila, že Rusko zaútočilo na Ukrajinu len preto, že sa snažila byť od neho odlišná – zlepšovala fungovanie právneho štátu a demokracie či potierala korupciu.

Spýtala sa, aké právo má Rusko napadnúť Ukrajinu a ako je možné, že sa niečo takéto stalo v Európe 21. storočia. Spomenula pri tom utrpenie a deštrukciu, ktoré videla počas nedávnej návštevy na Ukrajine a ktoré spôsobili Putinove tanky a rakety.

História podľa prezidentky ľudí naučila, že ak krajina napadne inú pre jej hodnoty a životný štýl, tak vzdanie sa časti územia pravdepodobne nepomôže konflikt ukončiť. Pripomenula Mníchovskú dohodu, v ktorej svetové mocnosti odstúpili Hitlerovmu Nemecku časť Československa. O necelý rok neskôr však vojna vypukla aj tak.

„Neopakujme rovnakú chybu. Pre obnovu mieru v Európe musíme pokračovať v podpore Ukrajiny, aby sa v rokovaniach s Ruskom mohla o povahe vzťahov s Moskvou rozhodnúť slobodne a nie pod paľbou,“ prízvukovala Čaputová.

Hlava štátu tiež vysvetlila, že konflikt na Ukrajine nevypukol zo dňa na deň. Varovné signály sa objavili už v roku 2008 v Gruzínsku či v roku 2014 na Ukrajine. Medzinárodne spoločenstvo ich však zle prečítalo, malo ich skôr za nesúvisiace príhody než za príznaky väčšej výzvy.

Pomoc Ukrajine

Slovensko prijalo desiatky tisíc Ukrajincov – žien a detí utekajúcich pred vojnou, pripomenula prezidentka. „Avšak samotná humanitárna pomoc nepomôže Ukrajincom vypudiť agresora. Slovensko patrí medzi najvýznamnejších darcov vojenskej pomoci v prepočte na počet osôb,“ dodala.

Európska únia podľa nej zohrá dôležitú úlohu v povojnovej obnove Ukrajiny. Povedala, že Slovensko sa bude aktívne zúčastňovať na rekonštrukcii susediacej krajiny.

Zdôraznila však aj dôležitosť rozhodnutia Európskej komisie v súvislosti s udelením statusu kandidátskej krajiny na vstup do EÚ pre Ukrajinu. Verí, že Európska rada tento status formalizuje.

„Pretože posledných 20 rokov nám ukázalo, že nechávať krajiny ‚visieť‘ medzi EÚ a Ruskom vedie len k väčšej nestabilite. Toto je strategické politické a bezpečnostné rozhodnutie, ktoré musíme podstúpiť,“ povedala.

Výzvy pre Európu

Zároveň zdôraznila, že Európa musí posilniť svoju odolnosť. Vplyvom pomalej postpandemickej obnovy a nedostatku investícií do diverzifikácie energetických zdrojov sa Európa stala ešte zraniteľnejšou.

„Preto musíme investovať do zelenšieho a udržateľnejšieho rozvoja a do znižovania energetickej závislosti od Ruska. Toto nie je voľba, je to nutnosť,“ prízvukovala prezidentka.

Vyzvala tiež členské štáty NATO, aby sa na júnovom samite v Madride zaviazali k minimálnym výdavkom na obranu v hodnote dvoch percent z HDP. „Rozpočty na obranu nemôžu byť prvé, ktoré sa znižujú, a posledné, ktoré sa zvyšujú,“ dodala.

Nový koncept stratégie NATO musí reflektovať súčasnú realitu, že „Rusko je hrozba a kolektívna obrana by mala byť hlavným cieľom Aliancie“.

„Žijeme v novej realite, v ktorej nemôžeme brať mier ako samozrejmosť. Naše dnešné rozhodnutia budú formovať realitu zajtrajška. Poďme to spoločne zlepšiť tak, aby sa ‚nikdy viac‘ stalo konštatovaním a nie otázkou,“ uzavrela prezidentka.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko