Na hlavný obsah

Prezidentka udelila dve milosti, odsúdeným odpustila zvyšky trestov

Ide o dve individuálne milosti.

Prezidentka udelila dve milosti, odsúdeným odpustila zvyšky trestov
Na snímke prezidentka SR Zuzana Čaputová. Foto: TASR

Prezidentka Zuzana Čaputová udelila v piatok (24. 6.) dve individuálne milosti. V oboch prípadoch odsúdeným odpustila zvyšok trestu. Štyridsaťosemročnej žene, ktorej rodinní príslušníci trpia vážnymi onkologickými ochoreniami, odpustila zákaz činnosti vedenia motorových vozidiel.

Nevykonaný zvyšok trestu odňatia slobody odpustila 29-ročnému mužovi, ktorý trpí ťažkými nevyliečiteľnými ochoreniami. Informoval o tom hovorca prezidentky Martin Strižinec.

Dopravná nehoda z nedbanlivosti

V prvom prípade žena z nedbanlivosti zavinila dopravnú nehodu, pri ktorej sa ľahko zranili traja ľudia. Za to ju odsúdili na trest odňatia slobody na dva mesiace s podmienečným odkladom.

Zároveň jej uložili trest zákazu činnosti viesť motorové vozidlá vo výmere 12 mesiacov. Prezidentku požiadala o udelenie milosti len v prípade zákazu činnosti vedenia motorových vozidiel, z ktorého vykonala viac ako polovicu.

Prezidentka pri posudzovaní žiadosti o milosť podľa Strižinca zohľadnila, že manžel odsúdenej, ktorá predtým nebola trestaná, je onkologickým pacientom a onkologickým ochorením trpí aj jej matka.

Nevyliečiteľne chorý muž

Ich zdravotný stav si vyžaduje prepravu do zdravotníckych zariadení, ktorú im odsúdená bez vodičského oprávnenia nemôže zabezpečiť. V druhom prípade prezidentka udelila individuálnu milosť 29-ročnému mužovi, ktorý trpí nevyliečiteľnými ochoreniami.

Muža odsúdili za drogovú trestnú činnosť na trest odňatia slobody na desať rokov. Z trestu si doposiaľ vykonal jeden a pol roka, predtým nebol trestaný. V súčasnosti má súdom prerušený výkon trestu odňatia slobody na dobu 12 mesiacov, vzhľadom na to, že jeho ochorenie nie je liečiteľné v podmienkach výkonu trestu.

„Prezidentka sa plne stotožňuje s tým, že drogovú trestnú činnosť je potrebné adekvátne postihovať. V uvedenom prípade však vzhľadom na nevyliečiteľné ochorenie a jeho ďalší vývoj považuje ďalší výkon trestu za nehumánny. Odpustila tak odsúdenému nevykonaný zvyšok trestu pod podmienkou, že dva roky odo dňa udelenia milosti nespácha úmyselný trestný čin,“ doplnil hovorca.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko