Na hlavný obsah

Pri ostreľovaní východu Ukrajiny prišli o život ďalší civilisti

Zomierali v Charkovskej aj Doneckej oblasti.

Pri ostreľovaní východu Ukrajiny prišli o život ďalší civilisti
Na ilustračnej snímke ukrajinskí hasiči zasahujú pred zničenou budovou radnice po ostreľovaní v Charkove. Foto: TASR/AP

Najmenej traja ľudia prišli o život a ďalších desať utrpelo zranenia pri ruskom ostreľovaní Charkovskej oblasti počas uplynulých 24 hodín, oznámila v pondelok (6. 6.) agentúra Unian s odvolaním sa na šéfa oblastnej správy Oleha Syněhubova.

Mŕtvych a ranených v radoch civilistov si vyžiadalo aj ruské ostreľovanie a bombardovanie siedmich miest a obcí v Doneckej oblasti, uviedla agentúra Interfax-Ukrajina s odvolaním sa na políciu, ktorá však počet obetí nespresnila.

Terčom útokov sa stali Avdijivka, Slovjansk, Družkivka, Kramatorsk, Časiv Jar, Chromove a Ňju-Jork (teda východoukrajinská obec písaná latinkou New York).

Výbuchy v pondelok znovu zahrmeli v Mykolajive na juhu krajiny, uviedol podľa novín Ukrajinska pravda starosta Oleksandr Synkevyč, ale zatiaľ bez bližších podrobností. Prístavné mesto a oblastné centrum zažilo počas noci na pondelok letecký poplach a paľba ruských diel poškodila súkromný dom, dodal denník.

Rusko tvrdí, že neútočí na civilistov a na civilné ciele.

Úrad vysokej komisárky OSN pre ľudské práva doteraz potvrdil zabitie najmenej 4 183 civilistov, vrátane 268 detí, ako aj viac ako 5 000 zranených. Skutočný počet obetí medzi civilistami však bude pravdepodobne oveľa vyšší.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet