Na hlavný obsah

Pri pokuse dostať sa do španielskej Melilly v tlačenici zomrelo 18 migrantov

Marocké úrady hlásia 27 obetí.

Pri pokuse dostať sa do španielskej Melilly v tlačenici zomrelo 18 migrantov
Policajti v potýčke s nelegálnymi migrantmi. Foto: TASR/AP

Osemnásť migrantov pôvodom z Afriky zomrelo pri piatkovom (24. 6.) hromadnom pokuse dostať sa z marockého územia do španielskej enklávy Melilla.

Španielsky premiér Pedro Sánchez v sobotu (25. 6.) podľa médií zo zodpovednosti za ich smrť obvinil mafie pašerákov ľudí. Prekonať dvojitú bariéru a šesťmetrový plot sa v piatok pokúsilo asi 2 000 ľudí, podľa záberov zo sociálnych sietí išlo iba o mladých mužov, z ktorých 133 sa podarilo dostať na španielske územie.

Podľa marockých mimovládnych organizácií je počet obetí piatkovej tlačenice 27, desiatky ďalších utrpeli zranenia. Zranili sa aj takmer dve stovky marockých a španielskych policajtov.

Sánchez obhajoval konanie marockej aj španielskej polície, ktorá sa snažila migrantom zabrániť v hromadnom ilegálnom prechode hranice. Udalosť označil za „násilný útok na územnú celistvosť krajiny“. Už v piatok zastúpenie španielskej vlády v Melille označilo tento ilegálny prechod hranice za „perfektne organizovaný a násilný“.

Pri marockej hranici do Melilly sa v piatok nad ránom zhromaždilo asi 2 000 mladých mužov z Afriky, najmä zo Sudánu. Mladíci v skupinách vyliezali na strechu kontrolného stanovišťa, odkiaľ prestrihávali drôtený plot kliešťami, uviedla agentúra Reuters.

Obete tlačenice

Marocká polícia sa im snažila zabrániť v prechode hranice slzným plynom. Podľa marockých úradov sa niektorí migranti vyzbrojili nožmi, palicami či hákmi na preliezanie plota. Niektorí pri sebe mali aj kyselinu, ktorú už pri podobných útokoch v minulosti migranti striekali na pohraničníkov.

V obrovskej tlačenici niektorých z nich ušliapali, udusili sa či zomreli po páde z výšky. Niektorí na mieste, iní podľahli zraneniam v nemocnici, uviedli marocké úrady.

Na sociálnych sieťach kolujú videá, ako na zemi leží veľký počet ľudí, mnohí z nich nehybne, z čoho niektorí usudzujú, že počet obetí tlačenice je vyšší. Zábery zo sociálnych sietí zverejnené v piatok zachytávali tiež migrantov, ktorým sa podarilo dostať sa na územie Španielska a ktorí dávali najavo radosť.

V noci na sobotu bol podľa španielskych médií na hranici Melilly pokoj.

Podobné hromadné pokusy migrantov dostať sa do Melilly nie sú neobvyklé, väčšinou ale v minulosti končili len zraneniami. Naposledy v marci sa takto snažilo bariéru prekonať naraz počas dvoch dní na 3 700 Afričanov, z nich zhruba 850 úspešne.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet