Na hlavný obsah

Pri Ukrajine vzniknú dočasné silá na pomoc s vývozom obilia

Cez Čierne more sa teraz vyviezť nedá.

Pri Ukrajine vzniknú dočasné silá na pomoc s vývozom obilia
Zahraničný novinár fotí ruských vojakov, ktorí strážia územie vedľa poľa so pšenicou v Záporožskej oblasti na juhu Ukrajiny. Foto: TASR/AP

Pri ukrajinských hraniciach vzniknú dočasné silá v snahe pomôcť vyvážať z tejto východoeurópskej krajiny viac obilia a riešiť narastajúcu celosvetovú potravinovú krízu. Podľa agentúry Reuters to v stredu (15. 6.) povedal americký prezident Joe Biden.

Pre ruskú vojenskú agresiu na Ukrajine a blokádu ukrajinských čiernomorských prístavov sa dodávky obilia z tejto krajiny zastavili a viac ako 20 miliónov ton plodiny uviazlo v skladoch. Kyjev zároveň varoval, že nemá dosť skladov pre novú úrodu.

„Úzko spolupracujem s našimi európskymi partnermi, aby sme dostali na trh 20 miliónov ton obilia, ktoré je na Ukrajine zablokované, a pomohli tak znížiť ceny potravín,“ povedal Biden na odborovom zjazde vo Philadelphii. Poznamenal, že vyviezť túto plodinu tradičnou cestou – teda cez Čierne more – sa v súčasnosti nedá.

Od začiatku ruskej invázie na Ukrajinu rozmiestňujú obe krajiny v prímorskej oblasti míny, pripomenula agentúra Reuters. V ukrajinských prístavoch kvôli konfliktu uviazlo približne 84 zahraničných lodí – mnohé s nákladom obilia na palube.

Cieľom je zabezpečiť potravinovú bezpečnosť

Vojna zvyšuje ceny obilia, kuchynských olejov, pohonných látok a hnojív. Na Rusko a Ukrajinu pripadá takmer tretina svetového vývozu pšenice. Ukrajina je podľa Reuters tiež významným vývozcom kukurice a slnečnicového oleja a Rusko kľúčovým vývozcom hnojív.

Šéf Bieleho domu teraz vyhlásil, že Washington pripravuje plán, ako dostať obilie z Ukrajiny po železnici. Zároveň upozornil, že rozchod koľají v tejto krajine sa líši od zvyšku Európy, takže sa plodina musí na hraniciach prekladať do iných vlakov.

„Preto sa chystáme postaviť silá, dočasné silá, na hraniciach s Ukrajinou, a to vrátane Poľska,“ povedal Biden. Následne by obilie malo zamieriť do zvyšku sveta.

„Je to len jeden z možných užitočných krokov na zabezpečenie potravinovej bezpečnosti. Potrebujeme však tiež zelený koridor pre naše prístavy,“ reagoval v internetovom príspevku šéf kancelárie ukrajinského prezidenta Andrij Jermak.

Ukrajinské ministerstvo pôdohospodárstva v utorok (14. 6.) uviedlo, že európske krajiny zvažujú poskytnutie dočasných skladov na „uchovanie úrody a zabezpečenie budúcich dodávok obilia“, poznamenal Reuters. Podľa Kyjeva je najlepším spôsobom, ako obnoviť vývoz obilia, lodná preprava cez Čierne more.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet