Na hlavný obsah

Pripomíname si 31. výročie od odchodu vojsk Varšavskej zmluvy

Prvé mesiace okupácie si vyžiadali 108 obetí.

Pripomíname si 31. výročie od odchodu vojsk Varšavskej zmluvy
Na archívnej snímke z 21. augusta 1968 mladí ľudia stoja na prevrátenom vozidle a držia československú vlajku, keď ľudia obkľúčili sovietske tanky v centre Prahy po vpáde vojsk Varšavskej zmluvy na územie Československa. Foto: TASR

Pred 31. rokmi opustili Československo poslední sovietski vojaci. Okupácia vojskami Varšavskej zmluvy a neskôr už len Sovietskeho zväzu trvala takmer 23 rokov. Slovensko si túto udalosť pripomína ako pamätný deň. Téme sa v Rádiožurnále venoval redaktor RTVS Lukáš Füle.

Päť minút pred druhou hodinou ráno oznámil Československý rozhlas jednu zo svojich najsmutnejších správ. Pokus o demokratizáciu socialistického režimu sa skončil. Krajina bola zo všetkých strán obsadzovaná vojskami Varšavskej zmluvy. Občania Československa vtedy netušili, že okupácia potrvá celú generáciu.

Odchod okupačných vojsk, ktorý si v utorok (21. 6.) pripomíname bol kľúčovým bodom, aby sa z Československa stal opäť suverénny štát. Uvedomoval si to aj prezident Václav Havel, ktorý žiadal o podporu vznikajúcich stredoeurópskych demokracií.

“Aj tak by sme radi v našich bilaterálnych rokovaniach so Sovietskym zväzom dosiahli toho, aby v záujme politickej stability u nás bolo dovolené odsunúť čo najviac sovietskych jednotiek,“ predniesol 21.februára 1990 v americkom Kongrese.

“Zmena Brežnevovej doktríny, politická podpora od Václava Havla ale aj Michala Kocába boli kľúčové,” spomína generálmajor vo výslužbe Svetozár Naďovič. Koordináciu odchodu sovietskych vojsk dostal za úlohu práve on. O úspechu svojej misie bol presvedčený od začiatku.

Generálmajor hovorí aj o tom, že najmä sovietskym dôstojníkom sa domov ísť nechcelo, Československo bolo výkladnou skriňou východného bloku. Za najkrajšiu spomienku považuje odchod posledného transportu z územia Slovenska. „Keď sme naložili 19.júna transport do Sovietskeho zväzu, bolo to úžasné uvoľnenie,“ spomína Naďovič.


Za 16 mesiacov odišlo z územia Československa v 925 transportoch 73 000 sovietskych dôstojníkov a vojakov, takmer 40 000 ich rodinných príslušníkov a tisícky kusov vojenskej techniky a ton munície. Sovieti na miestach svojho pobytu zanechali veľké množstvo environmentálnych záťaží, niektoré ostali aktuálne doteraz.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Rádiožurnál