Na hlavný obsah

Problém s medveďmi si vyžaduje aj radikálnejšie kroky, tvrdí Vlčan

Regulovaný odstrel medveďov má na Slovensku v súčasnosti stopku.

Problém s medveďmi si vyžaduje aj radikálnejšie kroky, tvrdí Vlčan
Ilustračná snímka - medveď hnedý. Foto: RTVS

Posilnenie zásahového tímu problém s medveďmi nevyrieši. Podľa šéfa rezortu pôdohospodárstva Samuela Vlčana si súčasná situácia vyžaduje aj radikálnejšie kroky. Na rozdiel od ministra životného prostredia Jána Budaja však cestu nevidí v odstavení krmovísk pre divú zver.

Šéf envirorezortu Budaj uplynulý týždeň vyhlásil, že problémy s medveďmi na Podpoľaní spôsobujú krmoviská a vnadiská pre divú zver, ktoré vytvárajú poľovníci.

Téme sa v Rádiožurnále na Rádiu Slovensko venovala redaktorka RTVS Nina Miková.

„Keď sme zistili, koľko je v skutočnosti vnadísk, ako nás klamali príslušní pracovníci štátnych lesov, tak adresujem pánovi ministrovi výzvu, aby s okamžitou platnosťou zastavil prikrmovania na Poľane,“ povedal.

Minister pôdohospodárstva Samuel Vlčan tvrdí, že situáciu preveril. Vnadiská podľa neho prísne regulujú a poľovným združeniam slúžia na zníženie počtu diviakov v súvislosti s morom ošípaných.

„Na tom jednom vnadisku je asi 35 dekagramov nejakej zrnoviny, aby sme prilákali diviaka. Určite sa na týchto množstvách, ktoré spomínal aj pán minister Budaj, medvede nevedia vykŕmiť. Nemá to väzbu na dynamiku medvedej populácie,“ uviedol.

Podľa Jána Budaja je naivné si myslieť, že medveď takúto potravu prehliadne.

„Hádam sa tam dá tabuľka iba pre diviaky a medveď potom nepríde,“ podotkol.

Zásahový tím posilnili o 50 členov

Do boja s problematickými jedincami nasadil envirorezort zásahový tím. Posilnili ho o 50 členov. Agrominister ale zásadný vplyv na počty medveďov neočakáva.

Dodáva, že sú aj iné možnosti v súlade s európskou a národnou legislatívou. Konkrétne odstrel medveďa vo väčšom rozsahu Štátnou ochranou prírody a regulovaný odstrel v spolupráci s poľovnými združeniami.

„Veríme, že v dohľadnej dobe ministerstvo životného prostredia stanoví počet medveďov na Slovensku a povie aj, aký je ich zdravý počet, aká má byť ich denzita v lesných porastoch či biotopoch. Verím, že na základe týchto dát pristúpime k aktívnemu manažmentu,“ informoval Vlčan.

Regulovaný odstrel medveďov má u nás v súčasnosti stopku. Poľovníci v ňom vidia systémové riešenie.

„Bola to systematická, cieľavedomá záležitosť, kde sa adresne vyberali problematické jedince tak, aby nedochádzalo ku kolíziám so žijúcim obyvateľstvom,“ dodal šéf štátnych lesov Ján Marhefka.

Podľa Jána Budaja je tento postup nelegálny. Šéf envirorezortu sa navyše obáva takzvaného trofejového poľovania. Pre problém s medveďmi bude v parlamente čeliť odvolávaniu.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Rádiožurnál