Na hlavný obsah

Problémy s medveďmi spôsobujú krmoviská pre divú zver, tvrdí Budaj

Vlčana vyzval na zastavenie prikrmovania zveri.

Problémy s medveďmi spôsobujú krmoviská pre divú zver, tvrdí Budaj
Minister životného prostredia Ján Budaj (OĽANO). Foto: TASR

Minister životného prostredia Ján Budaj (OĽANO) vo štvrtok (16. 6.) poznamenal, že problémy s medveďmi na Podpoľaní spôsobujú krmoviská a vnadiská pre divú zver, ktoré vytvárajú poľovníci.

Šéfa ministerstva pôdohospodárstva Samuela Vlčana (nom. OĽANO) preto vyzval na okamžité zastavenie prikrmovania zveri v regióne Podpoľania. Podľa Budaja sa tam nachádza dovedna 28 vnadísk so štyrmi tonami krmiva.

Budaj tvrdí, že medveď prestane jesť prirodzenú stravu, ak má k dispozícii krmoviská. „Nedá sa oddeliť prikrmovanie jeleňa a diviaka od medveďa,“ podotkol. Medvede si na prikrmovanie zvykli, a preto sa sťahujú do nižších oblastí. Niektoré medvede budú teda podľa Budaja musieť vyradiť z populácie.

Šéf envirorezortu si myslí, že povolenky na odstrel by situáciu nevyriešili. O odstránenie medveďov, ktoré stratili plachosť či sa dostávajú do stretov s ľuďmi, sa postará Zásahový tím pre medveďa hnedého Štátnej ochrany prírody (ŠOP) SR.

„V období od roku 2015 do 2022 sa 53 percent odstrelov medveďov odohrávalo na Poľane,“ povedal. Budaj by chcel nájsť spôsob, ako regulovať medveďov v súlade so zákonom. „Nájdime si spôsob, aby to bolo v súlade aj s našimi záujmami,“ poznamenal.

ŠOP informovala v reakcii na riešenie problému s medveďom o posilnení svojho tímu o 11 poľovníkov. Budaj vo štvrtok povedal, že by poľovníkov mohlo byť 50.

Minister zároveň poukázal na to, že envirorezort nepozná presný počet medveďov na Slovensku. Momentálne sa uskutočňuje analýza vzoriek, ktoré počet majú určiť. Proces však nemôže urýchliť.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko