Na hlavný obsah

Putin: Inflácia v Rusku klesla na nulu, nezamestnanosť je minimálna

Vyzval vládu na zvýšenie príjmov ruských občanov.

Putin: Inflácia v Rusku klesla na nulu, nezamestnanosť je minimálna
Na snímke ruský prezident Vladimir Putin. Foto: TASR

Ruský prezident Vladimír Putin pri porade o ekonomických otázkach v utorok (7. 6.) vyhlásil, že nezamestnanosť v Rusku sa podarilo znížiť na historicky najnižšiu úroveň a inflácia aktuálne klesla na nulu.

Pripustil však aprílový pokles výroby v automobilovom priemysle. Tiež pokles ťažby ropy, ako aj pokles dynamiky poskytovania úverov ruskému biznisu a hypoték obyvateľstvu. Vyzval vládu na zvýšenie príjmov ruských občanov a na poskytnutie dodatočných prostriedkov podnikom.

„Musíme aktívne povzbudzovať konečný dopyt v ekonomike, zaistiť rast príjmov občanov, poskytnúť biznisu dodatočnú hotovosť a úvery,“ vyhlásil Putin podľa agentúry TASS.

Zvýšenie penzií či minimálnej mzdy

Májové tržby v maloobchode síce medziročne vzrástli o 5,4 percenta, „ale reálne – so zreteľom na infláciu – predsa len poklesli“, poznamenal šéf štátu.

Dodal, že na povzbudenie domácej spotreby už prijali niekoľko opatrení, vrátane zvýšenia penzií a minimálnej mzdy o desať percent od 1. júna, ako aj životného minima a mnohých sociálnych dávok.

Prezident zdôraznil, že úroveň nezamestnanosti v Rusku „sa v apríli nachádzala na historicky najnižších číslach po celú dobu sledovania“, teda na štyroch percentách. V máji počet registrovaných nezamestnaných dokonca ďalej klesol. Od druhej polovice mája sa podľa hlavy štátu taktiež zastavil rast cien v obchodoch.

„Infláciu sa podarilo skrotiť. Jej ročná miera k 27. máju predstavovala 17,4 percenta. Ale od druhej polovice mája sa rast cien zastavil. Teraz je inflácia na nule,“ vyhlásil Putin.

V nezávislých médiách, napríklad serveru Meduza, sa už predtým objavili hlasy anonymných zdrojov z Kremľa a ruskej vlády, že prezident neberie na vedomie problémy, ktoré ruskej ekonomike spôsobujú západné sankcie, uvalené v reakcii na ruský vpád na Ukrajinu.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Ekonomika