Na hlavný obsah

Putin sa chystá na prvú zahraničnú cestu od vypuknutia vojny

Zúčastní sa aj samitu.

Putin sa chystá na prvú zahraničnú cestu od vypuknutia vojny
Ruský prezident Vladimir Putin. Foto: TASR/AP

Ruský prezident Vladimir Putin sa chystá tento týždeň navštíviť Tadžikistan a Turkménsko, informovala v nedeľu (26. 6.) podľa agentúry Reuters ruská štátna televízia.

Išlo by o prvú známu zahraničnú cestu šéfa Kremľa od februára, keď spustil vojnu proti Ukrajine, ktorá pokračuje aj po štyroch mesiacoch bojov.

Podľa prvého kanála ruskej štátnej televízie sa Putin plánuje v metropole Tadžikistanu Dušanbe stretnúť so svojím náprotivkom Imomali Rachmonom. Ten v hornatej postsovietskej krajine vládne už 30 rokov.

V turkménskom hlavnom meste Ašchabade zase Putina čaká samit krajín susediacich s Kaspickým morom.

Presné dátumy Reuters vo svojej správe neuvádza, avšak kaspický samit naplánovali na stredu (29. 6.). Po návrate do Moskvy sa Putin stretne s indonézskym prezidentom Jokom Widodom, uviedla ďalej štátna televízia.

Posledná oficiálna cesta ruského prezidenta do zahraničia smerovala na začiatku februára do Číny, kde práve začínali zimné olympijské hry. Krátko po ich konci Putin poslal tisíce svojich vojakov na Ukrajinu, kde ruská invázia spôsobila devastáciu miest, pripravila o životy tisíce ľudí a milióny ďalších o domovy.

Západ na agresiu reagoval prijatím tvrdých sankcií zasahujúcich rôzne sektory, ktoré vedú Moskvu k snahe rozvíjať vzťahy s Čínou, Indiou alebo Iránom. Irán je jedným z účastníkov nadchádzajúceho samitu v Turkménsku.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet