Na hlavný obsah

Putin sa prirovnal k cárovi Petrovi Veľkému. Ten podľa neho navracal územia Rusku

Súčasná generácia stojí pred rovnakou úlohou, vyhlásil.

Putin sa prirovnal k cárovi Petrovi Veľkému. Ten podľa neho navracal územia Rusku
Na snímke ruský prezident Vladimir Putin. Foto: TASR/AP

Ruský prezident Vladimír Putin sa nepriamo prirovnal k cárovi Petrovi Veľkému. Na vystúpení pri príležitosti 350. výročia od narodenia cára súčasný šéf Kremľa pripomenul, že imperátor navracal Rusku územia a posilňoval ich.

Súčasná generácia stojí podľa neho pred rovnakou úlohou. Ukrajinu, v ktorej Rusko od februára vedie vojnu, priamo nespomenul.

Téme sa v Rádiožurnále na Rádiu Slovensko venovala redaktorka RTVS Miroslava Neira Cuellar Hospodárová.

Paralely s vojnou na Ukrajine

„Peter Veľký viedol Severnú vojnu 21 rokov. Mohlo by sa zdať, že sa počas nej snažil niečo násilne odtrhnúť od Švédska. Ale on nič neodtrhával, on to navracal.“ Povedal Vladimír Putin pred mladými podnikateľmi na moskovskom výstavisku. Rozhovor odvysielali naživo viaceré ruské médiá.

„Celú oblasť okolo Ladožského jazera, tam kde je dnes Petrohrad. Keď založil nové ruské hlavné mesto, nikto z krajín Európy ho neuznával za ruské územie, považovali ho za švédske,“ dodal ruský prezident.

Bez to, aby to priamo spomenul, vytvoril ďalšiu paralelu s konfliktom na Ukrajine.

„Navracal (územia) a posilňoval. Zdá sa, že dnes stojíme pred rovnakou úlohou navracať a posilňovať. Keď budeme vychádzať z toho, že tieto základné hodnoty sú základom našej existencie, bezpochyby uspejeme v plnení úloh, ktoré pred nami stoja,“ uzavrel šéf Kremľa.

Nositeľ odkazu cárov

„Keď si niekto myslel, že vojna na Ukrajine je kvôli rozširovaniu NATO, tak má teraz definitívne potvrdenie, že sa mýlil. Pretože to, samozrejme, bolo také akože triumfalistické, revizionistické vystúpenie: tak my si tie hranice vezmeme späť. Vyzerá to tak, že sme to videli napríklad na východnej Ukrajine,“ komentuje publicista Ondřej Soukup z Hospodářských novín.

Vladimír Putin sa zjavne cíti skôr ako nositeľ odkazu Petra I. alebo iných cárov, než aby počítal so zavedením monarchie, myslí si publicista.

Veľké slová o predurčení Ruska, ktoré sa v minulosti v jeho prejavoch objavovali, doteraz svet vnímal skôr ako slová pre domáce publikum.

„Ukazuje sa, že on tomu naozaj verí a skutočne sa v tomto smere považuje za nasledovníka veľkých cárov, ktorí rozširovali územie impéria,“ myslí si Soukup.

Prirovnávanie ruských lídrov k cárom bolo veľmi časté aj v minulosti, pretože systém vládnutia je veľmi centralistický, domnieva sa publicista.

Podľa neho používa Vladimir Putin historické analógie veľmi často, ale s reálnymi dejinami to občas nemá nič spoločné.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Rádiožurnál