Na hlavný obsah

Putin sa zúčastní na samite G20 v Indonézii

Ten bude na jeseň.

Putin sa zúčastní na samite G20 v Indonézii
Na snímke ruský prezident Vladimir Putin. Foto: TASR/AP

Ruský prezident Vladimir Putin sa zúčastní na samite najväčších svetových ekonomík G20, ktorý sa má konať na jeseň v Indonézii. Podľa agentúry TASS to dnes uviedol Putinov poradca Jurij Ušakov. Západ pre ruskú agresiu proti Ukrajine tlačil na to, aby Moskvu vylúčili z tejto skupiny. Zatiaľ nevedno, či pôjde o Putinovu osobnú účasť alebo či vystúpi prostredníctvom videospojenia.

„Áno, potvrdili sme, že sa s našou účasťou počíta,“ uviedol Putinov zahraničnopolitický poradca Ušakov s tým, že je „ešte veľa času“ na rozhodnutie, či prezident poletí na schôdzku plánovanú na 15. a 16. novembra osobne alebo nie. „Dostali sme však formálne pozvanie, čo je veľmi dôležité vzhľadom na to, že na Indonéziu je vyvíjaný nátlak zo strany západných krajín,“ dodal.

Západ sa zrejme zúčastní tiež

Západné krajiny na čele so Spojenými štátmi usilovali o to, aby Indonézia, ktorá tento rok predsedá skupine G20, Rusko zo zasadnutia vylúčila po jeho útoku proti Ukrajine.

Predsedníčka Európskej komisie Ursula von der Leyenová však v nedeľu (27. 6.) uviedla, že je za účasť Západu na zasadnutí aj v prípade, že na ňom bude prítomný tiež ruský prezident. „Myslím, že bude lepšie, keď mu do očí povieme, čo si myslíme, ak príde,“ povedala.

Podľa nemeckého kancelára Olafa Scholza je G20 dôležité fórum, ktoré nemožno pre ruskú agresiu bojkotovať, o svojej účasti na tomto vrcholnom stretnutí chce preto rozhodnúť až neskôr. Varoval tiež pred pádom do pasce ruského prezidenta Putina, ktorý sa snaží tvrdiť, že svet je rozdelený na Západ a všetkých ostatných.

Indonézsky prezident Joko Widodo bude vo štvrtok (30. 6.) rokovať v Moskve, kam zamieri z Ukrajiny. Podľa agentúry AFP bude prvým ázijským lídrom, ktorý od vypuknutia vojny navštívi obe znepriatelené krajiny. Pozvánku na samit dostal tiež ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj. Ten odpovedal, že sa zúčastní aspoň cestou videokonferencie.

Už vlani v októbri sa Putin zúčastnil na samite G20 v Ríme pre pandémiu koronavírusu len cez videospojenie.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet