Na hlavný obsah

Rakúska horolezecká expedícia vystúpila na Broad Peak v Himalájach pred 65 rokmi

Ide o jeden z najzaujímavejších výstupov v histórii.

Rakúska horolezecká expedícia Karakoram pod vedením Marcusa Schmucka ako prvá na svete vystúpila pred 65 rokmi 9. júna 1957 na Broad Peak vysoký 8 047 metrov.

Dobytie Broad Peaku, dvanásteho najvyššieho vrcholu na zemeguli, sa označuje ako jeden z najzaujímavejších výstupov v histórii horolezectva.

Taktika štyroch Rakúšanov (Marcus Schmuck, Fritz Wintersteller, Kurt Diemberger, Hermann Buhl), ktorí si sami niesli celé vybavenie a horu zdolali bez kyslíkových prístrojov, položila základ štandardu pre ďalšie roky. Prelomová expedícia však vyústila aj do úmrtia svetovo známeho horolezca Hermanna Buhla.

Finančná pomoc

Schmuck bol „prázdninový horolezec“, začínal na stenách rakúskeho Dachsteinu a Wilder Kaiseru. Hoci sa výkonnostne vyrovnal Buhlovi, nemal jeho povesť. Buhl v roku 1953 zdolal sólo výstupom Nanga Parbat (8 126 m. n. m.).

V Schmuckovej náture nebolo viesť veľkú expedíciu s tonami zásob a zástupom nosičov. Plánoval získať finančnú podporu a na expedíciu sa vybrať len s Buhlom a vystúpiť na Broad Peak, ktorý bol najbližšie k civilizácii.

Peňazí bolo napokon viac – bolo možné rozšíriť výpravu o Fritza Winterstellera a pribudol aj Kurt Diemberger, vychádzajúca horolezecká hviezda.

Výstup zatienila smrť

Horolezci vybudovali tri výškové tábory, posledný vo výške 6 950 m. n. m. Na dobytie vrcholu vyšli z tohto tábora dve dvojice – Schmuck s Winterstellerom a Buhl s Diembergerom.

Prvá dvojica dosiahla vrchol. Druhá dvojica vystupovala pomalšie, vo výške 7 900 m. n. m. mal Buhl po dohode počkať na Diembergera, ktorý vystúpil na vrchol sám. Ten pri návrate stretol Buhla, ktorý sa rozhodol predsa len liezť, a tak obaja zdolali Broad Peak ešte pred západom slnka.

Schmuck a Wintersteller boli na Broad Peak prví. Ich slávu však zatienila smrť najznámejšieho člena expedície – hrdinu Nanga Parbat – Hermanna Buhla. Ten sa o niekoľko dní neskôr zrútil po odtrhnutí ľadového previsu pri výstupe na blízku horu Čogolisa (7 665 m. n. m.). Vrchol sa pokúsil zdolať spoločne s Diembergerom. Jeho telo sa nikdy nenašlo.

Na Broad Peak vystúpil v roku 2006 ako prvý slovenský horolezec Peter Hámor.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet