Na hlavný obsah

Rakúski horskí záchranári zachránili vyše 100 ľudí, ktorí nezvládli horskú túru

Vybrali si na výlet zlú trasu.

Rakúski horskí záchranári zachránili vyše 100 ľudí, ktorí nezvládli horskú túru
Ilustračné foto - turista v Alpách. Foto: TASR/AP

Horská služba v rakúskej spolkovej krajine Vorarlbersko v utorok (7. 6.) pomocou vrtuľníkov zachránila z hôr 99 nemeckých školákov a osem učiteľov. Učitelia v oblasti údolia Kleinwalsertal na internete vybrali takú trasu, pre ktorú deti nemali vhodné oblečenie, topánky, ani dostatok skúseností. Informovala o tom dnes agentúra APA.

Školáci vo veku od 12 do 14 rokov vyrazili s učiteľmi na výlet v utorok popoludní. Podľa polície sa vydali na úzky hrebeň, kam sa odporúča chodiť len turistom netrpiacim závratmi a s predchádzajúcimi skúsenosťami z hôr.

Chodník bol po daždi mokrý a klzký. Keď sa časť výpravy rozhodla, že sa kvôli náročným podmienkam vrátia, dvaja žiaci ukĺzli a spôsobili si ľahké zranenia. Potom niektoré deti zachvátila panika a učitelia sa rozhodli privolať pomoc.

Záchranári školákov z hôr zviezli pomocou vrtuľníkov, na miesto, kde boli ubytovaní, ich potom dopravili hasiči. „Viacerí žiaci boli vyčerpaní, podchladení a premočení,“ uviedla polícia. Prípad začalo vyšetrovať prokuratúra vo Feldkirchu.

APA uvádza, že učitelia sa zrejme pri výbere trasy nechali ovplyvniť hodnotením užívateľov jedného internetového portálu pre vysokohorských turistov.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet