Na hlavný obsah

Rast tržieb v maloobchode sa v apríli spomalil na 9,5 %

Veľkonočné sviatky pomohli hypermarketom a predajcom potravín.

Rast tržieb v maloobchode sa v apríli spomalil na 9,5 %
Na snímke muž dáva do kufra auta nákup z nákupného košíka. Foto: TASR

Tržby v maloobchode v apríli 2022 pokračovali v medziročnom raste, ale pomalším tempom ako v prvých troch mesiacoch roka. Rast v stálych cenách počas štvrtého mesiaca roka dosiahol 9,5 %.

Nominálne objemy tržieb boli súčasne o takmer 20 % vyššie ako pred pandémiou, reálny rast bol však poznačený vysokou infláciou. Informoval o tom Štatistický úrad (ŠÚ) SR.

Medziročne rástli tržby v siedmich z deviatich zložiek maloobchodu, v piatich dokonca dvojciferným tempom. Veľkonočné sviatky v polovici apríla sa prejavili na medziročnom raste viacerých zložiek maloobchodu.

Podielovo najvýznamnejšie hyper- a supermarkety dosiahli rast o 10 %. Druhá najvýznamnejšia zložka-špecializované predajne napr. s obuvou, textilom, drogériou rástli o 16,6 %.

Pokles v dvoch zložkách maloobchodu

Celkový výsledok ovplyvnili tiež o štvrtinu medziročne vyššie tržby v predajniach potravín, nápojov a tabaku, ako aj tržby v predaji PC a IKT zariadení. Nad úrovňou 10 % si udržali rast aj hobbymarkety, predajne nábytku a spotrebnej elektroniky.

Pokles tržieb sa prejavil len v dvoch zložkách maloobchodu. Štvrtý mesiac za sebou klesol zásielkový predaj (o 8,6 %). Do mínusu sa dostali tiež predajne s tovarom pre rekreáciu a kultúru, kam patria kníhkupectvá, športové potreby a hračky.

Rast zaznamenali reštaurácie

Tržby v apríli 2022 v porovnaní s predchádzajúcim mesiacom vzrástli v predaji a oprave motorových vozidiel o 3,5 % a v ubytovaní o 0,1 %. Tržby vo veľkoobchode zostali na úrovni z uplynulého mesiaca.

V súhrne za štyri mesiace roka 2022 dosiahli tržby medziročný rast vo všetkých zložkách vnútorného obchodu. Dvojciferný rast zaznamenali reštaurácie a pohostinstvá o 63,2 %, veľkoobchod o 23 % a maloobchod o 14,2 %.

V predaji a oprave motorových vozidiel tržby stúpli o 7,1 %. Ubytovanie s viac kumulatívnym štvornásobným medziročným rastom však stále dobieha výpadky úplného lockdownu z minulého roka.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Ekonomika