Na hlavný obsah

Referendum o anexii Chersonu k Rusku bude, uviedol dosadený zástupca

Termín referenda nešpecifikoval.

Referendum o anexii Chersonu k Rusku bude, uviedol dosadený zástupca
Archívna snímka - Obyvatelia Chersonu a ruskí vojaci. Foto: TASR/AP

V okupovanej Chersonskej oblasti na juhu Ukrajiny sa pravdepodobne Moskva pokúsi usporiadať referendum o pripojení tohto regiónu k Rusku.

Podľa serveru BBC to povedal zástupca šéfa oblastnej správy dosadenej Ruskom Kirill Stremousov, nespomenul ale žiadne ďalšie podrobnosti ani časový harmonogram.

Práve referendum vypísané napriek nesúhlasu ukrajinskej vlády viedlo v roku 2014 k anexii ukrajinského polostrova Krym Ruskom.

„Samozrejme, že bude plebiscit. Bude to vôľa ľudu. Pravdepodobne bude referendum, ktoré na území Chersonskej oblasti rozhodne o sebaurčení. A v ďalšej fáze potom voľby,“ citovala Stremousova agentúra Interfax.

Západní odborníci i predstavitelia Ukrajiny od dobytia mesta Cherson začiatkom marca špekulovali, že Rusko plánuje v oblasti usporiadať referendum o vzniku novej separatistickej republiky po vzore dvoch proruských samozvaných útvarov na východe krajiny – Doneckej ľudovej republiky a Luhanskej ľudovej republiky.

Rusko nad Chersonskou oblasťou postupne upevňuje kontrolu, okrem iného tam ako platidlo zaviedlo rubeľ a otvorilo tam pobočky ruských bánk.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet