Na hlavný obsah

Rekonštrukčné práce na Spišskom hrade sa predĺžia, hľadá sa nová firma

SNM vypovedalo zmluvu s pôvodným zhotoviteľom.

Slovenské národné múzeum (SNM) sa rozhodlo ukončiť spoluprácu so stavebnou firmou, ktorá vyhrala zákazku a začala s rozsiahlou rekonštrukciou Spišského hradu.

Spoločnosť podľa múzea dlhodobo neplatila subdodávateľom. Na obnovu jedného z najobľúbenejších hradov pod ochranou UNESCO ministerstvo kultúry vyčlenilo takmer 5 miliónov eur.

„V hodine dvanástej prišlo k rekonštrukcii Románskeho paláca. Keby sme sa teraz do toho nepustili, tak by nám hrozilo, že nás vyškrtnú zo zoznamu UNESCO.“ povedala ministerka kultúry Natália Milanová (OĽANO).

Pozrite si celú reportáž RTVS:

Koncom apríla RTVS informovala, že práce na Spišskom hrade sú pre peniaze v útlme. Keďže sa stav nezlepšil, Slovenské národné múzeum odstúpilo od zmluvy so stavebnou spoločnosťou Bing Stav.

“Ukončili sme spoluprácu so zhotoviteľom rekonštrukčných prác na Spišskom hrade. A to najmä z dôvodu, že dlhodobo neuhrádzali platby subdodávateľom, čo dostávalo tento projekt do vážneho problému,” uviedol generálny riaditeľ SNM Branislav Panis.

SNM chce urobiť nové verejné obstarávanie, aby mohli čo najskôr pokračovať v rekonštrukcii hradu. Do ukončenia súťaže a podpisu zmluvy s novým zhotoviteľom budú múzejníci robiť aspoň menšie odborné práce na obnove hradu.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Regióny