Na hlavný obsah

Robert Fico predstavil referendové otázky

Prvá hovorí o bezodkladnej demisii vlády.

Robert Fico predstavil referendové otázky
Na snímke poslanec NR SR Robert Fico (SMER-SD). Foto: TASR

Predseda Smeru-SD Robert Fico predstavil otázky, ktoré chce zahrnúť do referenda o predčasných parlamentných voľbách. Prvá otázka znie – Súhlasíte s tým, že vláda SR má bezodkladne podať demisiu? „Ak by si to ľudia želali, vláda bude mať povinnosť bezodkladne po referende podať demisiu. Naberie to silu ústavného zákona,“ povedal Fico.

Druhá otázka sa týka toho, či občania súhlasia s tým, aby sa dalo skrátiť volebné obdobie referendom alebo uznesením Národnej rady SR. K nej je priložené aj konkrétne znenie zmeny Ústavy SR. „Pri tomto uznesení bude stačiť 76 poslancov, to znamená nadpolovičná väčšina všetkých poslancov NR SR,“ dodal.

Ako uviedol Fico, so znením referendových otázok súhlasili aj ostatné opozičné subjekty – Hlas-SD, Republika a SNS.

V piatok (10. 6.) Smer-SD spúšťa petičnú akciu, chce nazbierať 350 000 podpisov a následne ich odovzdať prezidentke Zuzane Čaputovej. „Pani prezidentku budeme žiadať, aby bezodkladne vyhlásila referendum o predčasných voľbách,“ povedal Fico. Dodal, že chce, aby sa referendum konalo v deň komunálnych volieb – 29. októbra 2022.

„Ak je ústavná kríza, a táto krajina je v ústavnej kríze, musia existovať prostriedky, aby to mohli opozičné strany vyriešiť,“ poznamenal líder Smeru-SD. O súčinnosť pri zbere podpisov do petície strana žiada aj samosprávy, primátorov a starostov. Oslovia však aj Jednotu dôchodcov Slovenska či odborárov.

Skompletizovať zber podpisov by strana chcela do 15. augusta. „Prezidentka pri tomto znení referendových otázok nemá dôvod obrátiť sa na Ústavný súd. Ale keby sa aj obrátila, referendum môže byť 29. októbra,“ uviedol Fico.

SNS: Smer neakceptoval všetky naše pripomienky

K referendu sa pripojila aj Slovenská národná strana súčasného predsedu Andreja Danka, hoci podľa jej stanoviska Smer-SD nezapracoval do znenia otázok všetky jej pripomienky.

„Mrzí nás, že Smer-SD neakceptoval všetky naše pripomienky k perfektnosti referendovej otázky. Napriek uvedenému,  urobíme všetko preto, aby sme spoločne získali 350 000 podpisov,“ skonštatovala strana.

Istota úspechu referenda resp. úspechu v komunálnych a parlamentných voľbách sa podľa SNS musí dosiahnuť systémovou prácou. SNS preto vyzvala Fica a Petra Pellegriniho (Hlas-SD), aby začali spolupracovať.

K SNS sa pripojil tiež mimoparlamentný Hlas-SD. „Referendum je jediný spôsob, ktorý ľuďom na Slovensku ostal, aby vyslovili zásadným spôsobom nespokojnosť s touto vládou a požiadali ju, aby odišla,“ uviedol Hlas-SD. Verí, že referendum bude úspešné, a spraví všetko pre to, aby sa uskutočnilo čo najskôr.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko