Na hlavný obsah

Rokovania o jadrovej dohode s Iránom sa čoskoro obnovia, tvrdí Borrell

V Iráne rokoval so šéfom tamojšej diplomacie.

Šéf diplomacie EÚ Josep Borrell (vľavo) a jeho iránsky náprotivok Hosejn Amír Abdollahján.
Šéf diplomacie EÚ Josep Borrell (vľavo) a jeho iránsky náprotivok Hosejn Amír Abdollahján.Foto: ČTK/ABACA/AA
Foto: ČTK/ABACA/AA

Rokovania o oživení iránskej jadrovej dohody z roku 2015, ktoré uviazli pred tromi mesiacmi pre rozdielne názory Teheránu a Spojených štátov, sa obnovia v nasledujúcich dňoch.

V sobotu (25. 6.) to počas návštevy Iránu vyhlásil vysoký predstaviteľ EÚ pre zahraničné veci a bezpečnostnú politiku Josep Borrell. Informovali o tom agentúry AFP a Reuters.

„Rokovania ohľadom (dohody) JCPOA obnovíme v nasledujúcich dňoch,“ povedal Borrell. na spoločnej tlačovej konferencii so v Teheráne. „Veľmi sa teším z rozhodnutia, ktoré prijali v Teheráne a vo Washingtone,“ dodal s tým, že po trojmesačnej pauze v rokovaniach treba zrýchliť prácu.

Prísľub pokračovania v rokovaniach potvrdil aj Irán. „Sme pripravení obnoviť rozhovory v najbližších dňoch,“ povedal šéf iránskej diplomacie Hosejn Amír Abdollahján po dvojhodinovom stretnutí s Borrellom, ktoré označil za „dlhé, ale pozitívne stretnutie o globálnej spolupráci medzi Iránom a EÚ“.

„Čo je pre Irán dôležité, je plne získať ekonomické výhody dohody z roku 2015,“ zdôraznil. „Na rokovaniach, ktoré sa čoskoro obnovia, sa pokúsime vyriešiť problémy a odlišnosti,“ dodal.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet