Na hlavný obsah

Ropné embargo podľa Slovnaftu ohrozí garanciu bezpečnosti dodávok pre slovenský trh

Firma nebude môcť vyvážať do Česka, Poľska či Rakúska.

Ropné embargo podľa Slovnaftu ohrozí garanciu bezpečnosti dodávok pre slovenský trh
Na ilustračnej snímke rafinéria Slovnaft. Foto: Slovnaft

Po ôsmich mesiacoch od platnosti sankcií spoločnosť Slovnaft nebude vedieť zaručiť zásobovanie trhu v regióne strednej Európy, ich terajšie znenie neumožní vývoz produktov na jej trhy – do Českej republiky, Rakúska a Poľska. Zákaz dovozu ruskej ropy tiež ohrozí garanciu bezpečnosti dodávok pre slovenský trh. Informoval o tom hovorca spoločnosti Anton Molnár.

Sankcie podľa Slovnaftu budú znamenať obmedzenie nadstavených spracovateľských kapacít v Bratislave pod technologické minimum.

„V dôsledku toho nebude garantovaná bezpečnosť dodávok na Slovensku. Obmedzením ponuky produktov v regióne a znížením kapacity Slovnaftu, Slovensko a slovenský trh nebude možné zásobovať,“ uviedol Slovnaft v stanovisku.

Slovnaft ďalej uvádza, že súčasný návrh sankcií mu nedáva pôvodne požadovaný 3-ročný časový priestor na vykonanie technologických úprav v rafinérii a logistickom zabezpečení pri dovoze a spracovaní alternatívnej ropy.

„Doteraz nám nie sú známe dôvody, na základe ktorých sa trojročné obdobie zmenilo na 8 mesiacov. Z tohto dôvodu nemôžeme niesť prípadné následky a dopady na slovenskú ekonomiku a zásobovanie obyvateľstva,“ ukončil Molnár.

Krajiny EÚ prijali vo štvrtok (2. 6.) šiesty balík sankcií proti Rusku, ktoré vedie inváziu na Ukrajinu. Súčasťou je aj embargo na dovoz ropy z Ruska.

EÚ by na základe embarga mala koncom roka prestať dovážať 90 percent ruskej ropy, časovo nešpecifikovanú výnimku bude mať južná vetva Družby zásobujúca Česko, Slovensko a Maďarsko. Praha má navyše 18-mesačnú výnimku na dovoz produktov z rafinérií používajúcich ruskú ropu.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko