Na hlavný obsah

Rusi držia v zajatí vyše 1 500 civilistov, tvrdí Kyjev

Do Ruska utieklo pred vojnou cez dva milióny osôb, hovorí Moskva.

Rusi držia v zajatí vyše 1 500 civilistov, tvrdí Kyjev
Na snímke utečenci z Ukrajiny. Foto: RTVS

Ukrajinská vicepremiérka Iryna Vereščuková tvrdí, že Rusko zadržiava vo svojich väzniciach vyše 1 500 ukrajinských civilistov. Vereščuková sa takto vyjadrila vo svojom pondelňajšom (20. 6.) prejave v ukrajinskej televízii, informuje v utorok (21. 6.) denník The Guardian.

„V ruských väzniciach zadržiavajú viac ako 1 500 (ukrajinských) civilistov – sú v Rostove, Kursku, sú vo väzení. Držia ich ako vojnových zajatcov, hoci by nemali byť vojnovými zajatcami. Mali by ich prepustiť,“ povedala ukrajinská vicepremiérka.

Ruská štátna agentúra TASS s odvolaním sa na nemenovaný zdroj z bezpečnostných zložiek v utorok informovala, že do Ruska utieklo z Donbasu a ďalších častí Ukrajiny pred vojnou už viac ako dva milióny osôb.

„Podľa posledných údajov ruské hranice prekročilo viac ako dva milióny ľudí vrátane 323 000 detí. Polovica z nich sú občania (separatistickej) Doneckej a Luhanskej ľudovej republiky,“ povedal zdroj.

Úrady v Donbase, v častiach ovládaných proruskými separatistami, začali evakuovať najmä ženy, deti a seniorov do Ruska zhruba týždeň pred ruskou inváziou na Ukrajinu.

Ukrajinské úrady a médiá upozorňujú na nútené vysídľovanie Ukrajincov z okupovaných území do často veľmi odľahlých končín Ruska.

TASS dodal, že skoro 33 000 utečencov rozmiestnili v 592 strediskách pre utečencov. Ostatní našli prístrešie u príbuzných a podľa vlastného výberu. Podľa nariadenia ruskej vlády im doteraz poskytli pomoc v celkovej výške 3,663 miliardy rubľov (asi 31 miliónov eur).

TASS nespresnil, aká veľká časť utečencov si našla v Rusku prácu. Pred vojnou patrilo Rusko ku krajinám, kam mnoho Ukrajincov mierilo za obstaraním si živobytia.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet