Na hlavný obsah

Rusi môžu v Chersone podnikať útoky pod falošnou vlajkou

Má to pomôcť zmeniť verejnú mienku.

Rusi môžu v Chersone podnikať útoky pod falošnou vlajkou
Archívna snímka - Obyvatelia Chersonu a ruskí vojaci. Foto: TASR/AP

Ruské jednotky pôsobiace v oblasti juhoukrajinského Chersonu môžu podnikať operácie pod falošnou vlajkou, aby zlomili podporu tamojšieho ukrajinského obyvateľstva pre protiofenzívu ukrajinskej armády. Vo svojej poslednej správe o vývoji ruskej invázie na Ukrajinu o tom píše americký Inštitút pre štúdium vojny (ISW).

Podľa ranného hlásenia ukrajinského generálneho štábu sa ruské jednotky sústreďujú na postup na Slavjansk v Doneckej oblasti a na to, aby plne ovládli Severodoneck v Luhanskej oblasti, kam presúvajú ďalšie delostrelectvo.

Ukrajinská armáda informovala, že stredajšia (15. 6.) explózia na trhovisku v obci Čornobaivka na severnom predmestí Chersonu si vyžiadala obete. Ide o miesto, kde už skôr ukrajinské jednotky útočili na muničné sklady, ktoré si v tejto oblasti po jej ovládnutí vytvorilo Rusko, pripomína ISW.

Ukrajinské južné operačné velenie uviedlo, že ruskí vojaci sa snažia zlomiť verejnú mienku v Chersone a obviňovať ukrajinskú armádu z útokov na civilnú infraštruktúru. Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj v stredu oznámil, že cieľom ukrajinských síl je Cherson oslobodiť.

V Charkovskej oblasti na severovýchode krajiny sa ruské sily snažia udržať kontrolu nad štátnymi hranicami a bránia ukrajinskej armáde v prístupe k nim, uviedol ukrajinský generálny štáb. ISW konštatoval, že v tomto regióne ani jedna z bojujúcich strán neovládla žiadnu významnejšiu časť územia.

Velenie ukrajinskej armády tvrdí, že príslušníci teritoriálnej obrany a ozbrojených síl v Doneckej oblasti zostrelili ruský vrtuľník Mi-35M. V Chersonskej oblasti vraj nepriateľ utrpel veľké ľudské straty. Správy z miest bojov nemožno nezávisle overiť.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet