Na hlavný obsah

Rusi odovzdali Ukrajine vyše 200 tiel obrancov Mariupola

Mariupolské železiarne bránili takmer 3 mesice.

Rusi odovzdali Ukrajine vyše 200 tiel obrancov Mariupola
Metalurgický komplex Azovstaľ v Mariupole. Foto: TASR/AP

Rusko doteraz odovzdalo 210 tiel ukrajinských bojovníkov zabitých v bitke o mesto Mariupol. Väčšina z nich patrila k obrancom oceliarne Azovstaľ. Informovala o tom v noci na stredu (8. 6.) agentúra AP s odvolaním sa na ukrajinskú vojenskú rozviedku.

Rusko, ktoré má v súčasnosti zničené prístavné mesto pod kontrolou, začalo vracať telá ukrajinských bojovníkov minulý týždeň. Ukrajina v sobotu (4. 6.) oznámila, že obe strany si vymenili celkovo 320 tiel, každá z nich dostala naspäť 160 pozostatkov. Nie je jasné, či Rusku odovzdali ďalšie telá.

Pluk Azov spolu s ďalšími jednotkami ukrajinských síl bránili obrovské oceliarne takmer tri mesiace, potom na príkaz velenia ukrajinskej armády zložili zbrane. Nevie sa, koľko tiel mohlo zostať v oceliarňach, ktoré obkľúčili a nemilosrdne bombardovali a ostreľovali ruské sily zo vzduchu aj z mora.

Poslední ukrajinskí obrancovia Azovstaľu, čo bolo vyše 2 400 bojovníkov, sa nakoniec vzdali a opustili oceliarne v máji. Vyšli von bez zbraní a niesli svojich zranených druhov.

Svetové agentúry DPA a Reuters s odvolaním sa na správu ruskej tlačovej agentúry TASS v noci na stredu informovali, že do Ruska bolo z dôvodu vyšetrovania prevezených viac ako 1 000 ukrajinských vojnových zajatcov a zahraničných bojovníkov, ktorí sa dostali do zajatia ruských síl v Azovstale. Podľa zdroja TASS budú do Ruska poslaní ďalší ukrajinskí zajatci. 

Kyjev sa obáva, že ukrajinských vojnových zajatcov, ktorí sa vzdali ruským jednotkám, by mohli by mohli zavraždiť alebo mučiť, píše DPA.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet