Na hlavný obsah

Rusi podľa Zelenského držia v zajatí vyše 2 500 vojakov z Azovstalu

Ukrajinci ich chcú živých dostať domov.

Rusi podľa Zelenského držia v zajatí vyše 2 500 vojakov z Azovstalu
Na videosnímke ruskí vojaci sledujú ukrajinských vojakov, ktorí nastupujú do autobusu po tom, ako opustili obliehaný oceliarsky závod Azovstaľ v Mariupole. Foto: TASR/AP

V Doneckej a Luhanskej oblasti na východe Ukrajiny môžu v zajatí Rusi držať vyše 2 500 ukrajinských vojakov, ktorí bránili mariupolské železiarne a oceliarne Azovstaľ. Podľa ruskej služby BBC a americkej stanice CNN to uviedol ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj. Plány Ruska ako zaobchádzať s týmito zajatcami – vrátane zámeru usporiadať s nimi verejný tribunál – sa neustále menia, povedal novinárom Zelenskyj.

Predstavitelia samozvanej proruskej Doneckej ľudovej republiky (DNR) už skôr oznámili, že chcú niektorých obrancov Azovstalu postaviť pred súd, vinia ich z porušovania ľudských práv.

Metalurgický areál v juhoukrajinskom Mariupole bol dlho poslednou baštou ukrajinskej obrany tohto kľúčového prístavného mesta. Zvyšné jednotky sa po vytrvalých ruských útokoch v máji vzdali a oblasť okupujú ruské invázne sily.

Chcú ich dostať živých domov

Zelenskyj teraz uviedol, že prvá fáza operácie – dostať vojakov z Azovstalu živých – bola splnená. „Dnes je pred nami druhá časť – dostať ich živých domov,“ povedal podľa CNN.

Na otázku, či si myslí, že sú vojaci mučení, Zelenskyj odvetil, že to podľa neho nie je v záujme ruskej strany, pretože ide o zajatcov, ktorých osud sleduje celý svet.

Agentúra AP medzitým uviedla, že Rusko začalo vydávať telá ukrajinských bojovníkov, ktorí v Azovstane zahynuli. Podľa predstaviteľov ukrajinského pluku Azov už previezli do Kyjeva desiatky mŕtvych a odborníci vykonávajú testy DNA, aby ich identifikovali. Koľko tiel v hutníckom komplexe môže zostávať, nie je podľa AP jasné. Ukrajinská vláda ani Moskva sa k tejto informácii zatiaľ nevyjadrili.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet