Na hlavný obsah

Rusi sa snažia upevniť pozície v Severodonecku

Most s Lysyčanskom je zničený.

Rusi sa snažia upevniť pozície v Severodonecku
Na snímke ukrajinský vojak počas ťažkých bojov na frontovej línii v Severodonecku. Foto: TASR/AP

Ruské sily sa snažia upevniť svoje pozície v centre Severodonecka na východe Ukrajiny, uviedol v pondelok (14. 6.) vo svojej pravidelnej správe o bojoch na Ukrajine generálny štáb ukrajinskej armády. Rusi ďalej v meste podnikajú delostrelecké útoky, doplnil.

„Za podpory delostrelectva nepriateľ podniká útoky v Severodonecku a snaží sa upevniť pozície v centrálnej časti mesta,“ napísalo velenie ukrajinskej armády. Protivník podľa neho tiež zvýšil počet vojakov v oblasti tak, že presunul do miest Kreminna a Rubižne až dve práporné zoskupenia, ktoré zvyčajne majú 600 až 800 vojakov.

Aj podľa pozorovania amerického Inštitútu pre štúdium vojny (ISW) ruskí vojaci vytlačili Ukrajincov zo Severodonecka. Rusi zničili posledný most spájajúci Severodoneck s ďalším kľúčovým mestom Lysyčanskom, uviedol tiež inštitút. Inváznym silám sa ale nepodarilo prerušiť pozemné spojenie s oblasťou smerom na mestá Popasna a Bachmut.

Ruská armáda sa okrem toho na východne Ukrajiny neúspešne pokúsila zaútočiť juhovýchodne od Izjumu a severne od Slovjansku. Rusi sa ďalej snažia o ofenzívu aj severovýchodným smerom od Charkova. Pravdepodobne je cieľom vytvorenia podmienok pre útok na Siversk a na ďalšie odrezanie Lysyčansku, doplnil ISW.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet