Na hlavný obsah

Rusi stále útočia na Severodoneck

Boje na Donbase pokračujú.

Ruské jednotky sa stále snažia prelomiť ukrajinskú obranu Severodonecku v Luhanskej oblasti. Mesto a okolie ruská armáda bombarduje delostrelectvom, uviedol generálny štáb ukrajinskej armády. Ten tvrdí, že ukrajinská armáda odrazila útok v obci Toškivka neďaleko Severodonecka.

V stredu (8. 6.) predstavitelia samosprávy povedali, že ukrajinské jednotky už kontrolujú iba okraj mesta. Podľa ukrajinského prezidenta Volodymyra Zelenského bude na bitke o Severodoneck vo veľkej miere záležať ďalší osud celého Donbasu.

Pokračujúce boje v Severodonecku potvrdila aj ranná správa britského ministerstva obrany. Podľa Londýna je však pravdepodobné, že sa ruská armáda pokúša zvýšiť svoje úsilie o postup na juh od mesta Izjum.

Tam sa ruská ofenzíva prakticky zastavila v apríli vďaka schopnostiam ukrajinských obrancov. V oblasti útočí východná skupina ruskej armády, ktorú Moskva musela reorganizovať po ťažkých stratách v bojoch pri Kyjeve. Podľa Londýna je pravdepodobné, že tieto jednotky nemajú plné početné stavy.

„Nepriateľ pokračuje vo svojom neúspešnom pokuse oslabiť (ukrajinskú) obranu mesta Severodoneck,“ uviedol v rannej správe ukrajinský generálny štáb. Podľa neho sa ukrajinskej armáde podarilo za posledných 24 hodín odraziť množstvo útokov ruských jednotiek.

Ukrajinský prezident Zelenskyj v noci na štvrtok (9. 6.) zdôraznil, že boje o Severodoneck sú veľmi tvrdé a ide možno o jednu z najťažších bitiek od začiatku vojny. „Osud nášho Donbasu sa vo veľkej miere rozhoduje tam (v Severodonecku),“ upozornil Zelenskyj.

Ukrajinci nemajú pod kontrolou celé mesto

V stredu večer ale gubernátor Luhanskej oblasti Serhij Hajdaj uviedol, že ukrajinská armáda kontroluje len okraj Severodonecku. Podľa neho nebolo možné povedať, že Rusko má pod kontrolou celé mesto a boje tam pokračovali

Ruská armáda pokračovala v bombardovaní a bojoch tiež v Doneckej oblasti, napríklad pri meste Bachmut. Aj v tomto prípade Ukrajina tvrdí, že ruskej armáde spôsobila výrazné straty.

Podľa velenia ukrajinskej armády sa Rusko snaží posilniť svoje jednotky a v Charkovskej oblasti opevňuje svoje obranné pozície. Vo viacerých oblastiach potom jeho vojská ostreľujú ukrajinské mestá.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet