Na hlavný obsah

Rusi zrejme obnovili úsilie o postup pri Izjume

Boje na Donbase pokračujú.

Rusi zrejme obnovili úsilie o postup pri Izjume
Na ilustračnej snímke vojaci na ukrajinskom Donbase. Foto: SITA/AP

Ruské invázne jednotky v posledných 48 hodinách pravdepodobne obnovili svoje úsilie o postup južne od Izjumu, uviedlo v sobotu (18. 6.) vo svojej pravidelnej správe o vývoji bojov na východnej Ukrajine britské ministerstvo obrany. Cieľom Rusov je podľa neho postúpiť hlbšie do Doneckej oblasti a obkľúčiť ukrajinských obrancov pri Severodonecku zo severu.

Britský rezort obrany sa ďalej venuje prípadným evakuáciám civilistov. Predstavitelia ukrajinských separatistov od polovice júna tvrdia, že sa snažia vytvoriť humanitárne koridory, ktoré by umožnili evakuáciu civilistov zo Severodonecka.

Koridory nevedú na územia ovládané Ukrajinou

Rusko však – už skôr na Ukrajine a predtým tiež v Sýrii – používalo jednostranne vyhlásené „humanitárne“ koridory pre manipuláciu s bojovým priestorom a k nútenému presunu obyvateľstva, upozorňuje Londýn.

Ukrajinskí civilisti zablokovaní v Severodonecku preto podľa Britov pravdepodobne budú nedôverčiví ku koridorom navrhovaným ruskými alebo proruskými silami. Ruskom navrhovaná trasa by ich navyše zaviedla smerom k mestu Svatova, ktoré sa nachádza hlbšie na Rusmi okupovanom území.

Ak civilisti nevyužijú ponuku odchodu koridorom, Rusko bude pravdepodobne tvrdiť, že môže menej rozlišovať medzi nimi a prípadnými ukrajinskými vojenskými cieľmi v oblasti, dodáva britské ministerstvo. Možnosti opustiť mesto sú pritom kvôli zničeniu mostov obmedzené.

Ukrajinský generálny štáb vo svojom pravidelnom rannom prehľade uvádza, že ruská armáda sústredila svoje úsilie v smeroch na Severodoneck, Bachmut a Slovjansk. Boje o prvé menované mesto podľa neho pokračujú. „V snahe zlepšiť svoju taktickú situáciu sa nepriateľské jednotky pokúsili o útočné operácie mimo mesta, ale neuspeli“ píše velenie ukrajinských síl.

Zástupca šéfa oblastnej správy Serhij Bratčuk uviedol, že ukrajinská protivzdušná obrana zostrelila v noci na sobotu dve riadené strely nad Odeskou oblasťou na juhu krajiny, píše BBC na svojom rukojazyčnom webe.

Šéf regionálnej správy Poltavskej oblasti Dmytro Lunin podľa nej ohlásil raketový úder na ropnú rafinériu v Kremenčuku a ďalšiu infraštruktúru. Nikto podľa neho nebol zranený. Podobné vyhlásenia bojujúcich strán nie je možné nezávisle overiť.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet