Na hlavný obsah

Ruská vojnová loď narušila naše výsostné vody, tvrdia Dáni

Označili to za hrubú a neprijateľnú propagandu.

Ruská vojnová loď narušila naše výsostné vody, tvrdia Dáni
Na ilustračnej snímke člny v dánskom prístave.

Ruská vojnová loď v piatok (17. 6.) v Baltskom mori narušila dánske výsostné vody. Incident sa odohral blízko ostrova Bornholm, uviedol na internete šéf dánskej diplomacie Jeppe Kofod. Kodaň si podľa neho predvolala na ministerstvo zahraničia ruského veľvyslanca v krajine.

Podľa vyhlásenia dánskeho námorníctva vplávala v ranných hodinách dvakrát do dánskych výsostných vôd ruská korveta. Krátko nato ich zakaždým opustila. Na Bornholme sa v týchto dňoch koná každoročné debatné stretnutie politikov s občanmi, takzvaný Folkemödet.

„Ruské vojnové plavidlo dvakrát narušilo dánske výsostné vody. Hlboko nezodpovedná, hrubá a úplne neprijateľná ruská provokácia uprostred Folkemödetu,“ uviedol na twitteri dánsky minister zahraničia Jeppe Kofod. „Metódy šikanovania proti Dánsku nefungujú,“ dodal.

Nie je to prvýkrát, čo sa ruské sily priblížili k Bornholmu v čase konania tradičného politického stretnutia na ostrove. V roku 2014 vykonávali ruské bojové lietadlá simulovaný nálet na Bornholm, pripomenul list Jyllands Posten.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet