Na hlavný obsah

Ruské jednotky údajne vstúpili do Lysyčansku, v uliciach sa zvádzajú boje

Rusi sa údajne zmocnili Severodonecka.

Ruské jednotky údajne vstúpili do Lysyčansku, v uliciach sa zvádzajú boje
Na ilustračnej snímke trosky ukrajinského domu po ruskom nálete. Foto: TASR/AP

Ruské jednotky a ich spojenci zo samozvanej Luhanskej ľudovej republiky (LĽR) vstúpili do východoukrajinského mesta Lysyčansk, kde následne vypukli pouličné boje. Podľa agentúry AFP o tom informoval zdroj z radov proruských separatistov na východe Ukrajiny.

Lysyčansk leží neďaleko strategicky dôležitého mesta Severodoneck, ktorý je už niekoľko týždňov terčom útokov ruskej armády.

Velenie ukrajinských ozbrojených síl v piatok (24. 6.) vydalo rozkaz, aby sa obrancovia mesta stiahli a presunuli sa na bezpečnejšie pozície.

Predstaviteľ proruských separatistov podplukovník Andrej Maročko v sobotu (25. 6.) vo svojom statuse na sieti telegram napísal: „Niektoré podniky v meste (Lysyčansk) už obsadili. Teraz tam prebiehajú pouličné boje“.

Toto oznámenie, ktoré sa zatiaľ nedalo nezávisle potvrdiť, prichádza v nadväznosti na spomínané stiahnutie ukrajinských jednotiek zo Severodonecka, čím sa ruským jednotkám de facto otvorila cesta do Lysyčanska.

Severodoneck padol

Ruská armáda sa zmocnila východoukrajinského mesta Severodoneck. Po týždňoch ťažkých bojov o mesto to v sobotu potvrdil jeho primátor Olexandr Striuk.

Ruské a proruské jednotky v Severodonecku ovládli aj miestny chemický závod Azot a „evakuovali“ odtiaľ viac ako 800 civilistov, ktorí sa tam ukrývali, uviedli v sobotu promoskovskí separatisti citovaní agentúrou AFP.

Informácia, že ruské a proruské jednotky „prevzali úplnú kontrolu nad priemyselnou zónou závodu Azot“, zverejnil Maročko na telegrame.

O „evakuácii“ približne 800 civilistov, ktorí sa počas týždňov bojov o Severodoneck uchýlili do závodu Azot vybaveného sieťou krytov, informoval aj ďalší predstaviteľ proruských separatistov, Ivan Filiponenko.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet