Na hlavný obsah

Ruské sily opustili Hadí ostrov

Posádku z ostrova evakuovali motorovými člnmi.

Ruské sily opustili Hadí ostrov
Hadí ostrov ležiaci v Čiernom mori asi 60 kilometrov od dunajskej delty. Foto: ČTK

Ruské invázne jednotky opustili Hadí ostrov v Čiernom mori. Informoval o tom server RBK-Ukrajina 30. júna (štvrtok). Vyplýva to z vyhlásenia ukrajinskej armády aj ruského ministerstva obrany.

Južné veliteľstvo ukrajinských síl uviedlo, že ruská strana urýchlene evakuovala motorovými člnmi zvyšky svojej posádky na ostrove po nočnej operácii ukrajinskej armády. Tá naň podnikla raketové a delostrelecké údery.

Moskva vzápätí ústup potvrdila. Zdôvodňuje ho však podľa agentúry TASS ako svoju dobrú vôľu s ohľadom na vývoz poľnohospodárskych produktov z Ukrajiny.

Na ostrove v súčasnosti horí a ozývajú sa tam výbuchy, tvrdí ukrajinská armáda. Moskva odchod z Hadieho ostrova potvrdila, poskytla však iné vysvetlenie.

„Dňa 30. júna ruské ozbrojené sily v rámci dobrej vôle ukončili plnenie svojich úloh na Haďom ostrove a stiahli tamojšiu posádku. To dokazuje svetovému spoločenstvu, že Ruská federácia nebráni úsiliu OSN o vytvorenie humanitárneho koridoru pre odvoz poľnohospodárskych produktov z územia Ukrajiny,“ tvrdil hovorca ruského ministerstva obrany Igor Konašenkov.

Rusko obsadilo Ukrajine patriaci malý, ale strategicky významný Hadí ostrov v prvý deň invázie. Hadí ostrov bol v minulosti rumunským územím, ale v roku 1948 bol postúpený Sovietskemu zväzu, ktorý ho využíval ako radarovú základňu.

Reakcie politikov

Ukrajinský minister zahraničných vecí Dmytro Kuleba poznamenal, že po tom, ako Ukrajina porazila ruských votrelcov na Haďom ostrove, Rusko prezentuje svoj ústup ako gesto dobrej vôle. „Vždy svoje prehry bagatelizujú podobným spôsobom. Spojenci by sa nemali strániť poskytnúť Ukrajine ťažšie zbrane, aby sme mohli oslobodiť viac našej zeme.“

Podľa britského premiéra Borisa Johnsona stiahnutie ruských vojakov z Hadieho ostrova dokazuje, že Ukrajina môže vo vojne s Ruskom zvíťaziť.        „Pre Putina bude napokon nemožné udržať si krajinu, ktorá neprijme jeho vládu,“ konštatoval.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet