Na hlavný obsah

Rusko nenapadlo Ukrajinu, tvrdí Lavrov

Moskva vraj reagovala na zločineckú činnosť Západu.

Ruský minister zahraničných vecí Sergej Lavrov.
Ruský minister zahraničných vecí Sergej Lavrov.Foto: TASR/AP
Foto: TASR/AP

Rusko nenapadlo Ukrajinu, pohľad Západu už Moskvu vôbec nezaujíma, povedal ruský minister zahraničia Sergej Lavrov v rozhovore pre britskú stanicu BBC na okraj ekonomického fóra v Petrohrade.

Opäť obhajoval rozsudok smrti vynesený v Donecku nad britskými občanmi slúžiacimi v ukrajinských ozbrojených silách a za „klamstvá“ označil správy OSN o možných vojnových zločinoch spáchaných ruskými vojakmi.

„Viete, že sme nenapadli Ukrajinu. Ohlásili sme špeciálnu vojenskú operáciu, keď už nám nezostal žiadny spôsob, ako vysvetliť Západu, že sa zaoberá zločineckou činnosťou, keď vťahuje Ukrajinu do NATO,“ vyhlásil Lavrov.

BBC poznamenala, že podobnú rétoriku opakovane použil ruský prezident Vladimir Putin, keď vysvetľoval svoje rozhodnutie začať 24. februára ozbrojený vpád na Ukrajinu.

Napríklad v prejave pri vojenskej prehliadke v Moskve 9. mája tvrdil, že na Ukrajine sa budovala vojenská infraštruktúra, pricestovali „stovky zahraničných poradcov“ a nebezpečenstvo „rástlo každým dňom“. Rusko tak zasadilo „preventívny úder agresii“. Podľa Putina to bolo „jediné správne rozhodnutie“.

Vojnové zločiny

Spravodajca BBC pripomenul Lavrovovi májové vyjadrenie vysokej komisárky OSN pre ľudské práva Michel Bacheletovej. Tá hovorila o možných vojnových zločinoch spáchaných ruskými vojakmi na Ukrajine.

Konkrétne pripomenul, že v dedine Jahidne v Černihivskej oblasti ruskí vojaci mesiac väznili 360 ľudí vrátane 74 detí a piatich hendikepovaných. Väznili ich v pivnici školy bez toalety a skoro bez vody. Desať starších ľudí tu zomrelo. „To je boj s nacizmom?“ pýtal sa spravodajca,

O medzinárodných predstaviteľoch vrátane Bacheletovej a generálneho tajomníka Antónia Guterresa tvrdí, že sa nachádzajú pod tlakom Západu. „A veľmi často sa stávajú hlásnou trúbou klamlivých správ, ktoré šíri Západ,“ vyhlásil Lavrov.

„Pohľad Západu ma už vôbec nezaujíma,“ skočil Lavrov spravodajcovi do reči. Ten spomínal, že v očiach Západu je Rusko zodpovedné za dvoch Britov, odsúdených proruskými separatistami na trest smrti.

Plné znenie rozhovoru sľubuje BBC zverejniť v piatok (17. 6.).

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet