Na hlavný obsah

Rusko poskytne Bielorusku rakety Iskander-M, tie môžu niesť jadrové hlavice

Uviedol to Putin po stretnutí s Lukašenkom.

Rusko poskytne Bielorusku rakety Iskander-M, tie môžu niesť jadrové hlavice
Ruský prezident Vladimir Putin (vľavo) a bieloruský líder Alexandr Lukašenko. Foto: TASR/AP

Rusko poskytne Bielorusku raketové systémy Iskander-M, ktoré môžu niesť jadrové hlavice. Prezident Vladimir Putin to povedal na sobotňajšom (25. 6.) stretnutí s bieloruským lídrom Alexandrom Lukašenkom v Petrohrade.

Rusko tento systém vyvinulo pred rokmi v reakcii na budovanie protiraketového štítu USA.

„V najbližších mesiacoch odovzdáme Bielorusku taktické raketové systémy Iskander-M,“ povedal Putin podľa ruskej televízie na začiatku stretnutia s Lukašenkom.

Iskander-M je mobilný raketový systém krátkeho dosahu s doletom do 500 kilometrov. Riadené strely môžu niesť konvenčné aj jadrové hlavice.

Putin Lukašenkovi tiež ponúkol pomoc pri modernizácii bieloruských vojnových lietadiel, aby mohli niesť jadrové zbrane. Bielorusko je pravdepodobne najbližším spojencom Ruskej federácie, ktorá je od konca februára v ozbrojenom konflikte s Ukrajinou.

„V bieloruskej armáde slúži mnoho lietadiel Su-25. Mohli by sme ich vhodným spôsobom modernizovať,“ uviedol Putin. „Túto modernizáciu by sme mali vykonať v leteckých závodoch v Rusku, a v súlade s tým by sa mal začať výcvik personálu. Dohodneme sa, ako to dosiahnuť,“ dodal.

Zhoršenie vzťahov

Podľa agentúry AFP tieto vyjadrenia zrejme ešte viac zhoršia vzťah oboch krajín so Západom. Od začiatku invázie ruských vojsk na Ukrajinu Putin už niekoľkokrát spomenul tému ruských jadrových zbraní, čo západné krajiny považujú za hrozbu, ktorá ich má odradiť od podpory Kyjeva.

Bielorusko, ktoré susedí s Ukrajinou a viacerými krajinami NATO, v máji oznámilo, že zakúpilo systémy Iskander schopné niesť jadrové hlavice.

Na schôdzke Putin a Lukašenko rokovali aj o situácii na trhu s hnojivami. Rusko a Bielorusko patria medzi popredných svetových producentov. Tvrdia však, že sankcie, ktoré na nich v súvislosti s Ukrajinou uvalili západné krajiny, ovplyvnili ich exportnú kapacitu.

Vo svete už skôr začali narastať obavy, že pre blokádu ukrajinských prístavov nebude v niektorých krajinách dostatok základných potravín.

Putin povedal, že sa s Lukašenkom dohodli urobiť maximum, aby uspokojili potreby odberateľov v Rusku a Bielorusku. Moskva je podľa neho v tejto otázke v úzkom kontakte s agentúrami OSN.

Hovorca Národnej bezpečnostnej rady Bieleho domu John Kirby však podľa agentúry Reuters povedal, že si nie je vedomý žiadnych bilaterálnych rokovaní na túto tému.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet