Na hlavný obsah

Rusko sa ocitlo v platobnej neschopnosti, Moskva to odmieta

Ak peniaze nedorazili, je to vinnou sankcií, reaguje.

Rusko sa ocitlo v platobnej neschopnosti, Moskva to odmieta
Ilustračná fotografia. Foto: TASR

Rusko sa dostalo do takzvanej platobnej neschopnosti prvýkrát po viac než sto rokoch. Ekonómovia sa zhodujú, že vznikla špecifická situácia. Kremeľ totiž peniaze má, no sankcie uvalené za inváziu na Ukrajine mu bránia v platbe.

Téme sa v Rádiožurnále na Rádiu Slovensko venoval redaktor RTVS Jakub Mitter.

Rusko si, rovnako ako iné krajiny na svete, požičiava peniaze na zahraničných trhoch. Krajina sa ocitne v takzvanej platobnej neschopnosti v momente, keď nedokáže zaplatiť úrok alebo istinu z požičaného dlhu.

Situácia, ktorá v súčasnosti nastala, je podľa ekonómov špecifická. Kremeľ mal do nedele (26. 6.) zaplatiť približne sto miliónov dolárov ako úroky zo zahraničných dlhopisov.

„Rusko hovorí, že urobilo všetko, čo malo. Pretože má teraz veľké obchodné prebytky vďaka vysokým cenám ropy a plynu, poslalo platbu do banky Euroclear. Z tejto banky to už údajne neprišlo na účet veriteľom. Ide o výnimočnú situáciu, pretože Rusko v skutočnosti peniaze má, ale de facto nemôže svoj dlh splácať pre medzinárodné sankcie,“ vysvetľuje ekonóm Vladimír Baláž.

Kremeľ označil vzniknutú situáciu za frašku a poprel skutočné zlyhanie. Odborníci sa však zhodujú, že tento stav môže poškodiť imidž krajiny. Okamžité praktické dôsledky v ekonomike však krajine nehrozia. Myslí si to aj Baláž.

„V praxi to nebude znamenať nejakú veľkú zmenu oproti stavu, ktorý je teraz. Finančné toky s Ruskom sú tak či tak veľmi obmedzené a de facto sa nič nezmení,“ dodal.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Ekonomika