Na hlavný obsah

Rusko spustilo nezvyčajne intenzívnu vlnu útokov, tvrdí Spojené kráľovstvo

Používa zbrane určené na ciele strategického významu.

Rusko spustilo nezvyčajne intenzívnu vlnu útokov, tvrdí Spojené kráľovstvo
Obhorená budova mestského divadla po ruskom ostreľovaní v meste Lysyčansk, v Luhanskej oblasti na východe Ukrajiny, kde prebiehajú ťažké boje. Foto: TASR

Rusko v ostatných dňoch spustilo nezvyčajne intenzívnu vlnu útokov na Ukrajinu, pričom používa zbrane určené na ciele „strategického významu“. Vo svojom hodnotení vojny to konštatuje britské ministerstvo obrany, na ktoré sa odvoláva televízia Sky News.

Ukrajinské sily podľa britskej vojenskej rozviedky pokračujú v upevňovaní svojich pozícií na vyšších miestach v obkľúčenom meste Lysyčansk – poslednom veľkom meste v Luhanskej oblasti, ktoré je aj napriek úspešnému ruskému postupu stále pod kontrolou Kyjeva. Vojaci tiež narúšajú ruské velenie a riadenie „úspešnými údermi hlboko za ruskými líniami“.

Intenzita útokov sa zvýšila počas vyhlásenia podpredsedu Rady bezpečnosti Ruskej federácie a bývalého prezidenta Dimitrija Medvedeva, v ktorom pohrozil Severoatlantickej aliancii treťou svetovou vojnou.

Medzi 24. a 26. júnom však Rusko použilo strely dlhého doletu na sériu útokov naprieč Ukrajinou, pripomína britský rezort obrany. Medzi zbraňami podľa neho pravdepodobne boli strely Kh-22 a Ch-101, ktoré odpálili z ruského a bieloruského vzdušného priestoru.

Tieto zbrane boli navrhnuté na „ciele strategického významu, ale Rusko ich naďalej vo veľkom využíva na taktickú výhodu“, dodal. Napriek tomu sú ruské sily čoraz viac zdrojovo vyčerpané a akceptujú „úroveň zníženej bojovej účinnosti“, ktorá nebude dlhodobo udržateľná.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet