Na hlavný obsah

Ruský Gazprom opäť znížil objem dodávok plynu do EÚ

Nemecký minister to označil za politicky motivovaný krok.

logo spoločnosti Gazprom
Ilustračná snímka.Foto: Twitter – Reuters
Foto: Twitter – Reuters

Ruská štátna plynárenská spoločnosť Gazprom opäť znížila maximálny objem dodávok plynu cez plynovod Nord Stream 1 do Nemecka, a to na 67 miliónov kubických metrov denne.

Opatrenie bude platiť od štvrtka (16. 6.) rána, spoločnosť ho opäť zdôvodnila meškaním opravy zariadenia, informovala v stredu (15. 6.) tlačová agentúra DPA. Nord Stream 1 je hlavnou trasou pre vývoz ruského plynu do Európskej únie.

Už v utorok (14. 6.) Gazprom obmedzil prepravnú kapacitu plynovodu o 40 %, teda na maximálne 100 miliónov kubických metrov plynu denne. Opatrenie odôvodnil oneskoreným vrátením zariadenia, ktoré zaslali nemeckej spoločnosti Siemens na opravu.

Nemecký minister hospodárstva a ochrany klímy Robert Habeck však v stredu označil krok Gazpromu za politicky motivovaný.

Opatrenie, ktoré nadobúda účinnosť vo štvrtok ráno, znižuje dodávky o ďalších 33 percent. Nord Stream 1 je bežne schopný prepraviť 167 miliónov metrov kubických plynu denne. Plynovod prepravuje plyn z Ruska do Nemecka po dne Baltského mora.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Ekonomika